Przepis na pierogi ruskie

TwórcaKarolina Piątek
RatingTrudnośćŚrednio zaawansowany

Save

Przepis na pierogi ruskie

Pierogi, to potrawa, która łączy kultury. Właściwie w każdym zakątku na świecie zjeść możemy jakiś rodzaj pierogów. Oczywiście Polacy twierdzą, że polskie pierogi są najlepsze! Ze wszystkich polskich pierogów, to o dziwo, pierogi ruskie są najbardziej popularne. Sekret dobrych pierogów tkwi w dobrze zrobionym farszu i miękkim cieście. Ten przepis ma to wszystko. Spróbuj go na własnym podniebieniu.

Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.1 godzina 20 minutyCzas got.10 minutyCałkowity czas1 godzina 30 minuty

Składniki potrzebne do przygotowania pierogów ruskich:
 500 gram mąka pszenna
 300 gram ser biały
 300 gram ugotowane ziemniaki
 1 sztuka cebula
 1 sztuka jajko
 1 szklanka gorąca woda
 1 łyżeczka sól
 pieprz, sól do farszu
 masło do podsmażenia pierogów

Podstawą pierogów jest ciasto

Zrobienie dobrego ciasta, to połowa sukcesu, jeśli chodzi o pierogi. Przepis na ciasto pierogowe może stanowić dobrą bazę właściwie do wszystkich pierogów, wystarczy zmieniać farsze. Bez względu na to, jakie pierogi lubisz, to przepis na ciasto, z pewnością ci się przyda.

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4-6

Sposób przygotowania pierogów ruskich:
1

Na samym początku przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do miski i parzymy ją szklanką gorącej wody, następnie zastawiamy do ostygnięcia.

Przepis na pierogi ruskie mąka

2

Po tym czasie dodajemy jedno jajko oraz łyżeczkę soli i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania w razie potrzeby można dodać odrobinę mąki, lub wody, tak by uzyskać dobrą konsystencję. Kiedy ciasto mamy już gotowe, możemy zająć się farszem.

Przepis na pierogi ruskie ciasto

3

Wcześniej ugotowane ziemniaki oraz ser rozgniatamy na gładką masę. Cebulę drobno siekamy, połowę podsmażamy na maśle i dodajemy do farszu. Resztę pozostawiamy do podania pierogów.

Przepis na pierogi ruskie składniki

4

Farsz dokładnie łączymy i doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis na pierogi ruskie farsz

5

Ciasto cienko rozwałkujemy i wykrawamy z niego krążki.

Przepis na pierogi ruskie lepienie pierogów

6

Na każdy krążek kładziemy farsz i zlepiamy pierogi.

Przepis na pierogi ruskie

7

Tak zrobione pierogi gotujemy w wrzątku do czasu wypłynięcia, około 3-5 minut. Następnie pierogi podsmażamy do lekkiego zrumienienia na maśle z połową drobno posiekanej cebulki. Podajemy według uznania polane kwaśną śmietaną, lub z sosem.

 

Porady:

Aby pierogi się nie posklejały warto je mieszać podczas gotowania, a także gotować partiami.

Podsumowanie:

Pierogi to nasz prawdziwy skarb kulinarny. Lubi je właściwie każdy, bez względu na swoje preferencje. Jeśli wykorzystasz ten przepis, możesz mieć pewność, że pierogi wyjdą pyszne. Możesz je przygotować do całej rodziny, lub dla obcokrajowców, jeśli takich znasz. Polską kulturę najlepiej poznawać jest od kuchni.

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania

Składniki

Składniki potrzebne do przygotowania pierogów ruskich:
 500 gram mąka pszenna
 300 gram ser biały
 300 gram ugotowane ziemniaki
 1 sztuka cebula
 1 sztuka jajko
 1 szklanka gorąca woda
 1 łyżeczka sól
 pieprz, sól do farszu
 masło do podsmażenia pierogów

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania pierogów ruskich:
1

Na samym początku przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do miski i parzymy ją szklanką gorącej wody, następnie zastawiamy do ostygnięcia.

Przepis na pierogi ruskie mąka

2

Po tym czasie dodajemy jedno jajko oraz łyżeczkę soli i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania w razie potrzeby można dodać odrobinę mąki, lub wody, tak by uzyskać dobrą konsystencję. Kiedy ciasto mamy już gotowe, możemy zająć się farszem.

Przepis na pierogi ruskie ciasto

3

Wcześniej ugotowane ziemniaki oraz ser rozgniatamy na gładką masę. Cebulę drobno siekamy, połowę podsmażamy na maśle i dodajemy do farszu. Resztę pozostawiamy do podania pierogów.

Przepis na pierogi ruskie składniki

4

Farsz dokładnie łączymy i doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis na pierogi ruskie farsz

5

Ciasto cienko rozwałkujemy i wykrawamy z niego krążki.

Przepis na pierogi ruskie lepienie pierogów

6

Na każdy krążek kładziemy farsz i zlepiamy pierogi.

Przepis na pierogi ruskie

7

Tak zrobione pierogi gotujemy w wrzątku do czasu wypłynięcia, około 3-5 minut. Następnie pierogi podsmażamy do lekkiego zrumienienia na maśle z połową drobno posiekanej cebulki. Podajemy według uznania polane kwaśną śmietaną, lub z sosem.

Przepis na pierogi ruskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *