Pierogi, to potrawa, która łączy kultury. Właściwie w każdym zakątku na świecie zjeść możemy jakiś rodzaj pierogów. Oczywiście Polacy twierdzą, że polskie pierogi są najlepsze! Ze wszystkich polskich pierogów, to o dziwo, pierogi ruskie są najbardziej popularne. Sekret dobrych pierogów tkwi w dobrze zrobionym farszu i miękkim cieście. Ten przepis ma to wszystko. Spróbuj go na własnym podniebieniu.
Informacje
Podstawą pierogów jest ciasto
Zrobienie dobrego ciasta, to połowa sukcesu, jeśli chodzi o pierogi. Przepis na ciasto pierogowe może stanowić dobrą bazę właściwie do wszystkich pierogów, wystarczy zmieniać farsze. Bez względu na to, jakie pierogi lubisz, to przepis na ciasto, z pewnością ci się przyda.
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4-6
Na samym początku przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do miski i parzymy ją szklanką gorącej wody, następnie zastawiamy do ostygnięcia.
Po tym czasie dodajemy jedno jajko oraz łyżeczkę soli i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania w razie potrzeby można dodać odrobinę mąki, lub wody, tak by uzyskać dobrą konsystencję. Kiedy ciasto mamy już gotowe, możemy zająć się farszem.
Wcześniej ugotowane ziemniaki oraz ser rozgniatamy na gładką masę. Cebulę drobno siekamy, połowę podsmażamy na maśle i dodajemy do farszu. Resztę pozostawiamy do podania pierogów.
Farsz dokładnie łączymy i doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkujemy i wykrawamy z niego krążki.
Na każdy krążek kładziemy farsz i zlepiamy pierogi.
Tak zrobione pierogi gotujemy w wrzątku do czasu wypłynięcia, około 3-5 minut. Następnie pierogi podsmażamy do lekkiego zrumienienia na maśle z połową drobno posiekanej cebulki. Podajemy według uznania polane kwaśną śmietaną, lub z sosem.
Porady:
Aby pierogi się nie posklejały warto je mieszać podczas gotowania, a także gotować partiami.
Podsumowanie:
Pierogi to nasz prawdziwy skarb kulinarny. Lubi je właściwie każdy, bez względu na swoje preferencje. Jeśli wykorzystasz ten przepis, możesz mieć pewność, że pierogi wyjdą pyszne. Możesz je przygotować do całej rodziny, lub dla obcokrajowców, jeśli takich znasz. Polską kulturę najlepiej poznawać jest od kuchni.
Składniki
Sposób przygotowania
Na samym początku przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do miski i parzymy ją szklanką gorącej wody, następnie zastawiamy do ostygnięcia.
Po tym czasie dodajemy jedno jajko oraz łyżeczkę soli i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania w razie potrzeby można dodać odrobinę mąki, lub wody, tak by uzyskać dobrą konsystencję. Kiedy ciasto mamy już gotowe, możemy zająć się farszem.
Wcześniej ugotowane ziemniaki oraz ser rozgniatamy na gładką masę. Cebulę drobno siekamy, połowę podsmażamy na maśle i dodajemy do farszu. Resztę pozostawiamy do podania pierogów.
Farsz dokładnie łączymy i doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkujemy i wykrawamy z niego krążki.
Na każdy krążek kładziemy farsz i zlepiamy pierogi.
Tak zrobione pierogi gotujemy w wrzątku do czasu wypłynięcia, około 3-5 minut. Następnie pierogi podsmażamy do lekkiego zrumienienia na maśle z połową drobno posiekanej cebulki. Podajemy według uznania polane kwaśną śmietaną, lub z sosem.