Domowe pierogi z mięsem to dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu lub z bulionu. Smaczne są prosto z wody, a także odsmażane na tłuszczu. To potrawa tradycyjna i znana od dawna. Każda gospodyni ma jednak inny sposób na ich wykonanie. Do farszu możesz dodać również trochę warzyw lub pieczarek. Przepis jest sprawdzony, a pierogi zawsze wychodzą.
Informacje
Walory zdrowotne pierogów z mięsem
Potrawa zawiera warzywa, a one są skarbnicą witamin i mikroelementów. To też mięso wołowe. Mięso wołowe zawiera białko, czyli cenny budulec organizmu. Mięso wołowe to również witaminy, L-karnityna oraz kwas linolowy (CLA). Jeśli dodasz jajko, to dostarczysz organizmowi białka.
Czas przygotowania – około 90 minut
Ilość porcji z podanych składników – około 50 sztuk
Mięso opłucz, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości razem z umytymi, obranymi warzywami bez cebuli. Wszystko musi gotować się pod przykryciem i na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj sól i przyprawy.
W międzyczasie pokrój cebule w kostki podsmaż na oleju. Gdy mięso gotowe, zmiel je razem z włoszczyzną i cebulą oraz z czosnkiem. Dopraw i wymieszaj z surowym jajkiem. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dolej kilka łyżek bulionu.
Teraz przygotuj ciasto. Na stolnicę lub blat wysyp mąkę, dodaj sól i żółtko, posiekaj nożem i cały czas mieszając, dolewaj gorącą wodę.
Zagnieć. Gdy ciasto jest już gładkie, rozwałkuj je cienko na stolnicy wysypanej mąką i wykrawaj kółka. Nakładaj farsz i sklejaj.
Pierożki ugotuj w osolonej wodzie. Czas to około 7 minut od momentu zagotowania. Przecedź na durszlaku i przelej zimna wodą. Podawaj polane tłuszczem.
Uwagi
Jeśli chcesz, zamiast mięsa wołowego możesz użyć mięsa drobiowego. Przepis będzie wtedy dietetyczny. Zamiast cebuli, możesz użyć pora. Ugotuj go razem z mięsem. Jeśli chcesz potrawę przygotować szybciej, użyj mięsa z rosołu. Lepienie pierogów bardzo ułatwia taki specjalny gadżet. Warto go kupić.
Podsumowanie
Pierogi z mięsem są bardzo smaczne. To potrawa ulubiona przez mięsożerców w każdym wieku. Zaspokoi apetyt nawet wybitnych głodomorów. Możesz je podać na obiad np. z barszczykiem czerwonym lub jako niezależne drugie danie. Jeśli pierogi zostaną ci po obiedzie, to spokojnie możesz je podać na kolację lub nawet następnego dnia. Warto je wtedy podsmażyć. W takiej formie są również doskonałe. Przepis należy do pracochłonnych, ale warto go wypróbować, bo jest szansa, że zostanie ulubionym.
Składniki
Sposób przygotowania
Mięso opłucz, pokrój na kawałki i ugotuj do miękkości razem z umytymi, obranymi warzywami bez cebuli. Wszystko musi gotować się pod przykryciem i na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj sól i przyprawy.
W międzyczasie pokrój cebule w kostki podsmaż na oleju. Gdy mięso gotowe, zmiel je razem z włoszczyzną i cebulą oraz z czosnkiem. Dopraw i wymieszaj z surowym jajkiem. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dolej kilka łyżek bulionu.
Teraz przygotuj ciasto. Na stolnicę lub blat wysyp mąkę, dodaj sól i żółtko, posiekaj nożem i cały czas mieszając, dolewaj gorącą wodę.
Zagnieć. Gdy ciasto jest już gładkie, rozwałkuj je cienko na stolnicy wysypanej mąką i wykrawaj kółka. Nakładaj farsz i sklejaj.
Pierożki ugotuj w osolonej wodzie. Czas to około 7 minut od momentu zagotowania. Przecedź na durszlaku i przelej zimna wodą. Podawaj polane tłuszczem.