Pierogi to jedna z najbardziej popularnych, tradycyjnych dań kuchni polskiej. Właściwie każda kuchnia świata ma jakieś pierogi w swoich szeregach ale przyznać trzeba, że polskie pierogi są wyjątkowe. Znane na całym świecie, a obcokrajowcy je wręcz uwielbiają! Wbrew pozorom, dobre pierogi przygotować jest dość trudno. Poniższy przepis to sprawdzona, tradycyjna receptura, która zawsze się sprawdza. Testowana od pokoleń – teraz może zagościć na twoim stole.
Informacje
Pierogi na różne sposoby
Ten przepis dotyczy podstawowych pierogów z serem w wersji na słodko. Warto jednak zaznaczyć, że w kuchni polskiej istnieje naprawdę dużo różnych wariacji na temat farszu. Przepis na ciasto jest jednak niezmienny, dzięki temu możemy stworzyć naprawdę wiele rodzajów pierogów na jednej bazie.
Składniki
Przygotowanie
Na samym początku przygotowujemy ciasto – mąkę pszenną przesypujemy do miski i parzymy szklanką gorącej wody. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy mąka jest lekko ciepła dodajemy jedno jajko i łyżeczkę soli i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania można dodać odrobinę mąki lub wody, tak by ciasto miało dobrą konsystencje.
Na farsz mielimy ser lub rozdrabniamy widelcem (w zależności od tego, jaki ser kupimy), następnie dodajemy jedno żółtko jajka, 2 łyżki cukru oraz cukier wanilinowy. Wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej, gęstej masy.
Stolnice posypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto. Następnie przy pomocy szklanki wykrawamy z ciasta kółka. Na każde kółko nakładamy odrobinę farszu i sklejamy pieroga tak, by farsz nie wypływał podczas gotowania. Przy sklejaniu możemy lekko nawilżyć brzegi ciasta wodą, dzięki temu lepiej się kleją.
Tak przygotowane pierogi gotujemy w wrzącej wodzie aż do momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe pierogi podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem, lub cynamonem.
Porady
Podczas gotowania pierogów we wrzątku warto jest je zamieszać i gotować partiami, tak by pierogi nie posklejały się.
Podsumowanie
Pierogi lubi niemal każdy. Jest to świetny pomysł na obiad, a także na wspólny posiłek razem z obcokrajowcami. Nic tak świetnie nie pokazuje kultury, jak jedzenie danego kraju. W Polsce pierogi to właściwie nasze dobro narodowe!
Składniki
Sposób przygotowania
Na samym początku przygotowujemy ciasto – mąkę pszenną przesypujemy do miski i parzymy szklanką gorącej wody. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy mąka jest lekko ciepła dodajemy jedno jajko i łyżeczkę soli i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania można dodać odrobinę mąki lub wody, tak by ciasto miało dobrą konsystencje.
Na farsz mielimy ser lub rozdrabniamy widelcem (w zależności od tego, jaki ser kupimy), następnie dodajemy jedno żółtko jajka, 2 łyżki cukru oraz cukier wanilinowy. Wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej, gęstej masy.
Stolnice posypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto. Następnie przy pomocy szklanki wykrawamy z ciasta kółka. Na każde kółko nakładamy odrobinę farszu i sklejamy pieroga tak, by farsz nie wypływał podczas gotowania. Przy sklejaniu możemy lekko nawilżyć brzegi ciasta wodą, dzięki temu lepiej się kleją.
Tak przygotowane pierogi gotujemy w wrzącej wodzie aż do momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe pierogi podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem, lub cynamonem.