Przepis na pierogi z serem

TwórcaKarolina Piątek
RatingTrudnośćŚrednio zaawansowany

Save

Przepis na pierogi z serem

Pierogi to jedna z najbardziej popularnych, tradycyjnych dań kuchni polskiej. Właściwie każda kuchnia świata ma jakieś pierogi w swoich szeregach ale przyznać trzeba, że polskie pierogi są wyjątkowe. Znane na całym świecie, a obcokrajowcy je wręcz uwielbiają! Wbrew pozorom, dobre pierogi przygotować jest dość trudno. Poniższy przepis to sprawdzona, tradycyjna receptura, która zawsze się sprawdza. Testowana od pokoleń – teraz może zagościć na twoim stole.

Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Całkowity czas1 godzina 30 minuty

Składniki potrzebne do wykonania pierogów z serem:
 500 gram sera twarogowego
 500 gram mąki pszenna
 2 fl oz jaja
 2 szklanki cukru
 15 gram cukru wanilinowego
 1 szklanka soli
 1 szklanka gorącej wody
 masło do polania pierogów

Pierogi na różne sposoby

Ten przepis dotyczy podstawowych pierogów z serem w wersji na słodko. Warto jednak zaznaczyć, że w kuchni polskiej istnieje naprawdę dużo różnych wariacji na temat farszu. Przepis na ciasto jest jednak niezmienny, dzięki temu możemy stworzyć naprawdę wiele rodzajów pierogów na jednej bazie.

Sposób przygotowania pierogów z serem:
1

Na samym początku przygotowujemy ciasto – mąkę pszenną przesypujemy do miski i parzymy szklanką gorącej wody. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Przepis na pierogi z serem ciasto

2

Gdy mąka jest lekko ciepła dodajemy jedno jajko i łyżeczkę soli i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania można dodać odrobinę mąki lub wody, tak by ciasto miało dobrą konsystencje.

3

Na farsz mielimy ser lub rozdrabniamy widelcem (w zależności od tego, jaki ser kupimy), następnie dodajemy jedno żółtko jajka, 2 łyżki cukru oraz cukier wanilinowy. Wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej, gęstej masy.

4

Stolnice posypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto. Następnie przy pomocy szklanki wykrawamy z ciasta kółka. Na każde kółko nakładamy odrobinę farszu i sklejamy pieroga tak, by farsz nie wypływał podczas gotowania. Przy sklejaniu możemy lekko nawilżyć brzegi ciasta wodą, dzięki temu lepiej się kleją.

przepis na pierogi z serem wycinanie pierogow

5

Tak przygotowane pierogi gotujemy w wrzącej wodzie aż do momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe pierogi podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem, lub cynamonem.

Przepis na pierogi z serem

Porady:

Podczas gotowania pierogów we wrzątku warto jest je zamieszać i gotować partiami, tak by pierogi nie posklejały się.

Podsumowanie:

Pierogi lubi niemal każdy. Jest to świetny pomysł na obiad, a także na wspólny posiłek razem z obcokrajowcami. Nic tak świetnie nie pokazuje kultury, jak jedzenie danego kraju. W Polsce pierogi to właściwie nasze dobro narodowe!

 

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania

Składniki

Składniki potrzebne do wykonania pierogów z serem:
 500 gram sera twarogowego
 500 gram mąki pszenna
 2 fl oz jaja
 2 szklanki cukru
 15 gram cukru wanilinowego
 1 szklanka soli
 1 szklanka gorącej wody
 masło do polania pierogów

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania pierogów z serem:
1

Na samym początku przygotowujemy ciasto – mąkę pszenną przesypujemy do miski i parzymy szklanką gorącej wody. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Przepis na pierogi z serem ciasto

2

Gdy mąka jest lekko ciepła dodajemy jedno jajko i łyżeczkę soli i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania można dodać odrobinę mąki lub wody, tak by ciasto miało dobrą konsystencje.

3

Na farsz mielimy ser lub rozdrabniamy widelcem (w zależności od tego, jaki ser kupimy), następnie dodajemy jedno żółtko jajka, 2 łyżki cukru oraz cukier wanilinowy. Wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej, gęstej masy.

4

Stolnice posypujemy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto. Następnie przy pomocy szklanki wykrawamy z ciasta kółka. Na każde kółko nakładamy odrobinę farszu i sklejamy pieroga tak, by farsz nie wypływał podczas gotowania. Przy sklejaniu możemy lekko nawilżyć brzegi ciasta wodą, dzięki temu lepiej się kleją.

przepis na pierogi z serem wycinanie pierogow

5

Tak przygotowane pierogi gotujemy w wrzącej wodzie aż do momentu wypłynięcia na wierzch. Gotowe pierogi podajemy polane roztopionym masłem i posypane cukrem, lub cynamonem.

Przepis na pierogi z serem

Przepis na pierogi z serem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *