Przepis na rosół

AuthorKarolina Piątek
Rating

Rosół to królowa polskich zup. Dla wielu niedziela nie istnieje bez rosołu na obiad. Dodatkowo, na bazie rosołu możemy stworzyć wiele innych zup, nie tylko pochodzących z kuchni polskiej. Dlatego też przepis na rosół to całkowita podstawa. Rosół wydaje się być wręcz banalną potrawą, jednak jak wiadomo, na najłatwiejszych rzeczach często najłatwiej jest się wyłożyć. Mając ten przepis na rosół, z pewnością wszystko wyjdzie ci tak jak powinno!Im więcej mięsa, tym lepiejZa wspaniałym smakiem rosołu w dużej mierze stoi to, jakiego mięsa użyjemy. Poniższy przepis zawiera wieprzowinę, wołowinę oraz mięso z indyka, jednak równie dobrze do przygotowania rosołu możemy dodać mięso z kurczaka, lub inne gatunki, które akurat lubimy. Co ważne, najlepiej jeśli będą to kawałki mięsa z dużymi kośćmi – to one dodają dużo aromatu do całości wywaru.

Przepis na rosół

Rosół to królowa polskich zup. Dla wielu niedziela nie istnieje bez rosołu na obiad. Dodatkowo, na bazie rosołu możemy stworzyć wiele innych zup, nie tylko pochodzących z kuchni polskiej. Dlatego też przepis na rosół to całkowita podstawa. Rosół wydaje się być wręcz banalną potrawą, jednak jak wiadomo, na najłatwiejszych rzeczach często najłatwiej jest się wyłożyć. Mając ten przepis na rosół, z pewnością wszystko wyjdzie ci tak jak powinno!

Im więcej mięsa, tym lepiej

Za wspaniałym smakiem rosołu w dużej mierze stoi to, jakiego mięsa użyjemy. Poniższy przepis zawiera wieprzowinę, wołowinę oraz mięso z indyka, jednak równie dobrze do przygotowania rosołu możemy dodać mięso z kurczaka, lub inne gatunki, które akurat lubimy. Co ważne, najlepiej jeśli będą to kawałki mięsa z dużymi kośćmi – to one dodają dużo aromatu do całości wywaru.

 

 

Yields1 Serving

 1 kg (w moim przypadku kawałki mięsa wieprzowego i wołowego, oraz szyjki indycze)
 3 marchewki
 1 duża pietruszka
 0,50 pora
 0,30 selera
 1 cebula
 1 soli morskiej
 2 liście laurowe
 3 ziele angielskie
 6 pieprz
 lubczyk
 cukier
 woda

1

Mięso dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka, następnie wlewamy wodę tak, by mięso było całe przykryte. Dodajemy łyżkę soli i zaczynamy gotować na wolnym ogniu przez około godzinę. Co jakiś czas przy pomocy łyżki cedzakowej zbieramy szumowiny, które powstają na powierzchni wody.

2

Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części według uznania. Cebulę obieramy i lekko opalamy nad ogniem. Po upływie godziny do naszego wywaru dodajemy wszystkie warzywa oraz przyprawy.

3

Cały rosół gotujemy przez jeszcze około 2-3 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie wyciągamy z rosołu wszystkie niepotrzebne warzywa (por, cebula i seler), a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.

4

Rosół podajemy z kawałkami mięsa i makaronem, posypany zieloną natką pietruszki.

Porady:

Jeśli lubimy rosół z mocnym warzywnym aromatem, możemy przed gotowaniem włożyć wszystkie warzywa do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Dzięki temu, że warzywa się lekko zarumienią, rosół nabierze interesującego smaku i pięknej barwy. Należy jednak pamiętać o tym, by warzywa nie były zbyt długo w piekarniku, po wyciągnięciu muszą być nadal nieco twarde.

Podsumowanie:

Przepis na rosół, to receptura którą powinna znać każda pani domu. To właśnie na bazie tej zupy, możesz wykonać wiele innych potraw. Dobrze przygotowany rosół to coś, co lubi każdy, dlatego już teraz możesz właśnie rosołem podbić serca swoich najbliższych. Smacznego!

Ingredients

 1 kg (w moim przypadku kawałki mięsa wieprzowego i wołowego, oraz szyjki indycze)
 3 marchewki
 1 duża pietruszka
 0,50 pora
 0,30 selera
 1 cebula
 1 soli morskiej
 2 liście laurowe
 3 ziele angielskie
 6 pieprz
 lubczyk
 cukier
 woda

Sposób przygotowania

1

Mięso dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka, następnie wlewamy wodę tak, by mięso było całe przykryte. Dodajemy łyżkę soli i zaczynamy gotować na wolnym ogniu przez około godzinę. Co jakiś czas przy pomocy łyżki cedzakowej zbieramy szumowiny, które powstają na powierzchni wody.

2

Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części według uznania. Cebulę obieramy i lekko opalamy nad ogniem. Po upływie godziny do naszego wywaru dodajemy wszystkie warzywa oraz przyprawy.

3

Cały rosół gotujemy przez jeszcze około 2-3 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie wyciągamy z rosołu wszystkie niepotrzebne warzywa (por, cebula i seler), a także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.

4

Rosół podajemy z kawałkami mięsa i makaronem, posypany zieloną natką pietruszki.

Przepis na rosół

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *