Przepis na zupę pomidorową z ryżem

TwórcaAgata Rak
RatingTrudnośćBeginner
Save
Przepis na zupę pomidorową z ryżem

Opis

Pomidorowa to ulubiona zupa Polaków. Jest uwielbiana przez wszystkie pokolenia. Łączy w sobie smak bulionu, kwaśność pomidorów i słodycz warzyw. Każda pani domu przygotowuje ją nieco inaczej, a przepis występuje w wielu wariantach. Tradycyjną zupę przygotowuje się nie za szybko, ale za to łatwo. To dłuższe przygotowywanie to w większości czas potrzebny na gotowanie. Nie gotuj wywaru z mięsa szybko ani nie wrzucaj mięsa do wrzątku, bo uzyskasz gorszej jakości bulion.


Informacje

Wielkośćstandardowa ilość
Czas przygot.10 minutyCzas got.1 godzina 50 minutyCałkowity czas2 godziny
Składniki potrzebne do przygotowania zupy pomidorowej z ryżem
 700 gram mięso mieszane, drób plus wołowina
 2 szt. marchew
 ½ szt. seler, mały
 1 szt. por
 1 szt. pietruszka
 1 szt. cebula, mała
 1 szklanka ryż
 koncentrat pomidorowy lub domowy przecier pomidorowy
 3 szt. liść laurowy
 sól, pieprz
 5 szt. ziele angielskie
 lubczyk, tymianek
 słodka czerwona papryka
 śmietana (niekoniecznie)
 natka pietruszki lub koperek

Walory zdrowotne zupy pomidorowej z ryżem

Tradycyjna zupa pomidorowa gotowana jest na bulionie z mięsa i warzyw, a odtłuszczony bulion jest zdrowy. Jeśli powstał na bazie dużej ilości warzyw, dostarcza minerałów w tym potasu, fosforu, wapnia, żelaza i magnezu. Są w nim witaminy E, A , beta - karoten. Ze względu na długie gotowanie brakuje w nim witaminy C, ale można te straty uzupełnić, posypując zupę posiekana natką pietruszki lub koperkiem. Jeśli chodzi o wartości pomidorów, to niezwykle cenny jest likopen. Związek ten ma działanie przeciwutleniajace. Pomidory zmniejszają ryzyko zawału i opóźniają procesy starzenia. Ponadto mają działanie moczopędne i antynowotworowe.

Czas przygotowania – do 120 minut

Ilość porcji z podanych składników – około 4

 

Sposób przygotowania zupy pomidorowej z ryżem – przepis
1

Mięso opłucz i pokrój na nieduże kawałki. Następnie włóż do garnka z zimną wodą i przyprawami: listkami laurowymi, zielem angielskim, ziołami. Na tym etapie nie dodaj soli. Gotuj wszystko, aż mięso zmięknie na wolnym ogniu i koniecznie pod przykryciem.

2

W międzyczasie umyj warzywa i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.

Przepis na zupę pomidorową z ryżem

3

Dodaj je do zupy. Dodaj też sól i wypłukany ryż. Gotuj, mieszając około 30 minut.

Przepis na zupę pomidorową z ryżem

4

Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy.

Przepis na zupę pomidorową z ryżem składniki

5

Gdy zupa jest gotowa, zdejmij ją z ognia i dodaj śmietanę. Zupę podaj z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Możesz też śmietany nie mieszać z zupą, ale podać zupę z kleksem kwaśnej śmietany.

Uwagi

W trakcie gotowania możesz zbierać i odrzucać pojawiające się szumowiny (pianę). Składa się ona z białka i zawiera wiele mikroelementów. Możesz też zrezygnować z jej oddzielania. Jeśli dbasz o linię, możesz zupę przygotować głównie na mięsie drobiowym. Będzie miała mniej kalorii. Moja babcia zamiast siekanej cebuli dodawała do zupy pomidorowej cebulę przypiekaną na blasze. To wzmacniało aromat zupy. Jeśli nie lubisz mięsa w zupie, możesz go wyjąć jeszcze przed dodaniem warzyw i ryżu. Później z powodzeniem da się go wykorzystać na farsz np. do pierogów lub na pulpety.

Podsumowanie

Zupa pomidorowa z ryżem podawana może być na obiad. Jeśli wykorzystasz jako wywar resztkę niedzielnego rosołu, to tradycyjnie podaj ją w poniedziałek. Tak dzieje się w wielu domach. Jeśli z zupy usuniesz mięso, to potraktuj ją jako pierwsze danie. Jeśli podasz ją z mięsem, to drugie danie będzie raczej zbędne, ponieważ zupa pomidorowa zjadana z mięsem jest bardzo sycąca. Zupę można odgrzewać, ale trzeba uważać, by jej nie przypalić. Trzeba więc często mieszać. Jeśli była dodana śmietana, nie można jej już zagotować.

 

KategoriaKuchniaMetoda przygotowania

Składniki

Składniki potrzebne do przygotowania zupy pomidorowej z ryżem
 700 gram mięso mieszane, drób plus wołowina
 2 szt. marchew
 ½ szt. seler, mały
 1 szt. por
 1 szt. pietruszka
 1 szt. cebula, mała
 1 szklanka ryż
 koncentrat pomidorowy lub domowy przecier pomidorowy
 3 szt. liść laurowy
 sól, pieprz
 5 szt. ziele angielskie
 lubczyk, tymianek
 słodka czerwona papryka
 śmietana (niekoniecznie)
 natka pietruszki lub koperek

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania zupy pomidorowej z ryżem – przepis
1

Mięso opłucz i pokrój na nieduże kawałki. Następnie włóż do garnka z zimną wodą i przyprawami: listkami laurowymi, zielem angielskim, ziołami. Na tym etapie nie dodaj soli. Gotuj wszystko, aż mięso zmięknie na wolnym ogniu i koniecznie pod przykryciem.

2

W międzyczasie umyj warzywa i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.

Przepis na zupę pomidorową z ryżem

3

Dodaj je do zupy. Dodaj też sól i wypłukany ryż. Gotuj, mieszając około 30 minut.

Przepis na zupę pomidorową z ryżem

4

Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy.

Przepis na zupę pomidorową z ryżem składniki

5

Gdy zupa jest gotowa, zdejmij ją z ognia i dodaj śmietanę. Zupę podaj z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Możesz też śmietany nie mieszać z zupą, ale podać zupę z kleksem kwaśnej śmietany.

Przepis na zupę pomidorową z ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *