Szybkie ciasto czekoladowe

Kawałek ciasta czekoladowego z truskawą na białym talerzu

Ciasto czekoladowe to deser, który smakuje chyba wszystkim. Aromatyczne ciasto rozpływa się w ustach, pobudzając zmysły. Obok tego nie sposób przejść obojętnie. Jeśli jesteś osobą, która nie ma zbyt dużo czasu, aby spędzać go w kuchni lub po prostu nie lubisz skomplikowanych dań – nic straconego. Z pomocą przychodzi przepis na szybkie ciasto czekoladowe. Dlatego zapraszamy do naszego artykułu, w którym poznasz sprawdzoną recepturę na ciasto czekoladowe, które przygotujesz w mniej, niż godzinę.

 

Szybkie ciasto czekoladowe – aromatyczne i pyszne

Co je wyróżnia? Prostota składników, które każdy z nas znajdzie w swojej kuchni. Do tego nie bez znaczenia jest tutaj nieskomplikowana metoda przygotowania. Dlatego, jeśli zależy Ci na czasie, wybierz przepis na ciasto czekoladowe, który nie wymaga ubijania białek lub innych procesów, które znacznie wydłużą czas przyrządzania wypieku.

Taki właśnie jest przepis, który opisujemy poniżej. Z pewnością wykona go każdy, nawet amator, który dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem.

Przepis na szybkie ciasto czekoladowe

Tak wygląda jeden z naszych ulubionych przepisów na wilgotne czekoladowe ciasto:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C
  2. W misce mieszamy sypkie składniki, tj. mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  3. W osobnym naczyniu mieszamy mleko, olej, jajka i ekstrakt z wanilii.
  4. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj do połączenia.
  5. Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki.
  6. Piecz przez 30-35 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
  7. Ostudź ciasto przed podaniem.

Porada: jeśli chcesz uzyskać ciasto mocno czekoladowe, dodaj do niego 1/2 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady.

Kawałek ciasta czekoladowego, obok leży widelec

Sprawdź: Przepis na ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe – przepisy na każdą okazję

Podany przez nas przepis na czekoladowe ciasto z kakao to tylko jedna z wielu możliwości. Tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia i wspomniany wcześniej czas. Inspiracji na placek czekoladowy jest dużo więcej. Można dodać do niego owoce, orzechy, posypać cukrem pudrem, a nawet przygotować masę lub polewę.

Tak naprawdę szybkie ciasto z kakao stanowi idealną bazę do tworzenia innych, własnych wariantów tego wypieku.

Jak zrobić ciasto czekoladowe – porady i triki

Aby nasze wilgotne ciasto czekoladowe zawsze idealnie się wypiekało, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii. Oto one:

  1. Używaj dobrej jakości składników. Wybór odpowiedniego kakao również ma tutaj ogromne znaczenie.
  2. Kontroluj czas pieczenia – nie piecz ciasta zbyt długo, aby go nie wysuszyć.
  3. Jeśli zależy Ci na tym, aby ciasto było wilgotne i puszyste, możesz dodać do niego maślankę lub jogurt naturalny.
  4. Piecz ciasto w keksówce, ponieważ dzięki temu zachowuje ono odpowiednią formę i równomiernie się wypieka.

Zobacz też: Ciasto czekoladowe – porady

Jak jeszcze szybciej przygotować ciasto czekoladowe?

Pewnie uznacie, że to niemożliwe, ale ciasto czekoladowe naprawdę można przygotować w kilka minut. Niewiarygodne, prawda? Wystarczy, że posiadamy w naszej kuchni kuchenkę mikrofalową. Przygotowanie jest łatwe, a efekt naprawdę może nas zaskoczyć.

Składniki (na 1 porcję):

  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki mleka,
  • 2 łyżki oleju (np. rzepakowego),
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć),
  • 1 łyżka czekolady w kostkach (można pominąć).

Sposób przygotowania:

  1. Przesyp do miski mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie je wymieszaj, dzięki temu ciasto będzie jednolite.
  2. Do mieszanki dodaj mleko, olej oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, aż uzyskasz gładką masę bez grudek.
  3. Jeśli chcesz, możesz wrzucić do masy kawałki czekolady – po rozpuszczeniu stworzą one pyszne, płynne wnętrze ciasta.
  4. Wstaw kubek do mikrofalówki na maksymalną moc i piecz przez około 1,5-2 minuty. Czas pieczenia może się różnić w zależności od mocy mikrofali, dlatego warto obserwować ciasto – powinno wyrosnąć i być sprężyste na wierzchu.

Dwa kawałki ciasta czekoladowego z polewą na drewnianej desce

Po wyjęciu z mikrofali odstaw ciasto na chwilę, aby lekko ostygło. Podawaj je z bitą śmietaną, polewą czekoladową lub lodami.

Sprawdź: Jak rozpuścić czekoladę – 3 sposoby

Nasz przepis na proste ciasto czekoladowe to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy uwielbiają domowe słodkości, ale nie mogą poświęcić zbyt wiele czasu na pieczenie. To świetny pomysł na deser, który zawsze się sprawdzi. Z pewnością zachwyci on zarówno domowników, jak i gości.

Być może nasz przepis zainspiruje Cię do wykonania własnych wariantów tego ciasta. Puść wodze fantazji, eksperymentuj i odkrywaj nowe smaki! Życzymy udanych wypieków!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *