Ile gotować płucka?

Ile gotować płucka?

Płucka to jedne z najmniej znanych podrobów. Należą do III klasy podrobów zwierzęcych. Są bladoróżowe i sprężyste. Wymagają też dłuższej obróbki cieplnej. Płucka są bogate w białko, witaminę B12 oraz żelazo i fosfor. Warto zatem włączyć je do swojego menu. Poniżej podpowiemy Wam w jaki sposób i jak długo gotować płucka, aby były smacznym daniem.

Płucka są daniem ciężkostrawnym, zalecane są więc dla osób, które nie mają dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Nie należy ich również podawać dzieciom. Jednak w przypadku zdrowych, dorosłych osób płucka będą znakomitym urozmaiceniem codziennego menu.

Jednym z najpopularniejszych sposobów podawania płucek jest faszerowanie nimi pierogów. Ugotowane płucka mielone są razem z podsmażoną cebulką, a następnie ponownie smażone. Dodaje się do nich bułkę tartą, jajko, sól, pieprz, a następnie nadziewa się nimi pierożki i gotuje tak jak inne pierogi.
Płucka możemy również podawać wstępnie ugotowane, a następnie podsmażone na patelni z dodatkiem cebuli, warzyw lub też owoców. Możemy je również usmażyć w panierce.
Ilość sposób podawania płucek jest ogromna, ogranicza nas tylko nasza fantazja i upodobania kulinarne.

Jak długo gotować płucka?

Płucka przed obróbką termiczną musimy oczyścić z błonek i żyłek oraz opłukać. Nie wymagają one moczenia w wodzie, jednak nic nie stoi temu na przeszkodzie, a nawet warto to uczynić, ponieważ w ten sposób wypłuczemy z nich resztkę krwi.

Istnieją dwa sposoby gotowania płucek.
Możemy włożyć je do garnka, zalać zimną wodą i gotować około 1 godziny. Płucka gotujemy na średnim ogniu. Przyprawy dodajemy w momencie, gdy woda zacznie się gotować.
Zgodnie z druga metodą, płucka umieszczamy w gotującej się wodzie, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 20-25 minut. W tym przypadku również dodajemy ulubione przyprawy. Możemy również dodać włoszczyznę. Solimy dopiero pod koniec gotowania.
Jeśli chcemy sprawdzić, czy płucka są gotowe, możemy delikatnie wbić w nie nóż lub widelec, gdy będzie wchodzić bez problemu, wtedy płucka będą gotowe.

Jak długo smażyć płucka?

Płucka przed smażeniem gotujemy. Po ugotowaniu dokładnie odsączamy, układając je na ręczniku papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy delikatnie mąką. Rozgrzewamy na patelni olej (najlepiej rzepakowy) i dodajemy płucka. Obsmażamy na średnim ogniu z każdej strony około 10-15 minut. Płucek nie nakłuwamy, tylko przewracamy szpatułką lub szczypcami.
Usmażone lub ugotowanie płucka stanowią świetną podstawę do past kanapkowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.