Imbir – właściwości lecznicze, odżywcze i działanie

Imbir – właściwości lecznicze, odżywcze i działanie

Zainteresowanie ekologią wciąż wzrasta, ważny jest zdrowy styl życia i odpowiednia dieta, w którą chętnie włącza się produkty szczególnie wartościowe dla organizmu. Do grona produktów o licznych właściwościach prozdrowotnych należy imbir. Łagodzi mdłości, rozgrzewa, ale też odświeża, ma ciekawy smak i całą gamę składników odżywczych – warto wpisać go na swoją listę zakupów. Co dokładnie kryje się w tej niepozornej roślinie, na co wpływa i jak ją spożywać?

Imbir – co to za roślina? Pochodzenie imbiru

Wiele osób zastanawia się, jak rośnie imbir i skąd do nas przybył. Południowo-wschodnia Azja jest obszarem naturalnego zasięgu byliny. Północna Australia, Madagaskar, Afryka, Ameryka Środkowa, Floryda i wyspy Oceanii to miejsca, gdzie rośnie imbir introdukowany.
Żeby poznać jego pochodzenie, trzeba cofnąć się do 2700 r.p.n.e., bo to właśnie z tamtego okresu pochodzą pierwsze wzmianki na temat rośliny, która początkowo była stosowana w państwach azjatyckich. Z czasem pojawiła się również W Europie – kłącze zostało rozsławione przez Fenicjan, którzy używali go jako środka płatniczego. O imbirze pisał Marco Polo, który również odpowiadał za jego dostawy. Obecnie ta bylina jest ogólnodostępna i można ją nabyć w większości marketów.

Sklepowy imbir, który jest powszechnie znany to kłącza, z których w warunkach naturalnych lub uprawnych wyrastają pędy o łuskowatych liściach i żółtych kwiatach. Zielone łodygi pną się ku górze, osiągając do metra wysokości. Kwitnący imbir prezentuje się niezwykle efektownie.

Właściwości lecznicze i wartości odżywcze imbiru

Imbir właściwości lecznicze i wartości odżywcze

Palący, odświeżający orientalny smak, który urozmaica różnego rodzaju potrawy i napoje, to nie jedyne atrybuty, jakie ma imbir, właściwości zdrowotne tej rośliny zachwycają. Bulwy zawierają sporo witamin – B1,B2, C,E,A,K, węglowodany, kwas foliowy, wapń, żelazo, fosfor, potas. To cenne źródło olejków eterycznych i żywic. Gingerole działają odtruwająco, łagodzą bóle, zwalczają bakterie i stan zapalny. Te silne antyoksydanty również obniżają poziom LDL. Wymieniając, na co pomaga imbir, należy wspomnieć o jego działaniu napotnym. Doskonale sprawdza się w przypadku gorączki. Pomaga przepędzić przeziębienie. Usprawnia działanie układu krwionośnego. Składniki w nim zawarte pobudzają pracę żołądka i wspierają proces trawienia, dlatego roślina jest sprzymierzeńcem osób, które dbają o figurę i chcą stracić zbędne kilogramy. To, jakie właściwości ma imbir, znajduje zastosowanie również w przypadku bólu stawów, mięśni i zakrzepicy żylnej. W Azji kłącze uważane jest za afrodyzjak.

Imbir marynowany, kandyzowany, suszony, mielony, kiszony i świeży

Bylina najbardziej intensywny smak ma w postaci surowej. Jest świetnym dodatkiem do napojów. To jeden ze składników zielonego, zdrowego smoothie stosowanego na diecie SIRT (znanej dzięki piosenkarce Adele). Kłącze może być szatkowane, krojone, mielone i dodawane do różnego rodzaju dań, którym nada orientalnego charakteru. Na sklepowych półkach można znaleźć również:

  • Imbir kandyzowany w cukrze to świetny dodatek do słodkości – urozmaica smak różnego rodzaju wypieków. Jest odpowiedni również jako dodatek do napojów, przetworów i potraw.
  • Imbir marynowany przygotowywany jest z młodych kłączy, pokrojony w cieniutkie plasterki i zalany słodko-kwaśną zalewą jest ważnym elementem sushi.
  • Imbir suszony lub mielony to przyprawa, która często doprawiane są zupy, sosy i rozmaite przyprawy, którym nadaje korzennego pikantnego smaku z delikatnie słodką nutą.
  • Imbir kiszony w Japonii podawany jest zazwyczaj w towarzystwie sosu sojowego i wasabi jako przegryzka pomiędzy różnego rodzaju sushi.

Imbir z cytryną, miodem, kurkumą czy cynamonem?

Imbir z cytryną, miodem, kurkumą czy cynamonem?

Łączenie przypraw i rozmaitych produktów, czy owoców, sprawia, że potrawy i napoje zyskują nową głębie smaku. Taki miszmasz to prawdziwa bomba składników odżywczych. Każda ze składowych dostarcza całą gamę witamin i związków wspierających organizm. Imbir z cytryną, kurkumą i miodem zblendowane z odrobiną wody, tworzą złoty syrop, który może być wypijany bezpośrednio z łyżeczki lub dodawany do herbaty lub wody. Taka mieszanka działa grzybobójczo, zwalcza wirusy, bakterie. Jest korzystna w zasadzie dla wszystkich układów w ciele człowieka i pomaga w budowaniu odporności. Imbir z cynamonem z kolei to dobry mix dla każdego, kto chce schudnąć. Substancje zawarte w przyprawach uzupełniają się, regulują poziom cukru we krwi, wzmagają produkcję kwasu żołądkowego i enzymów trawiennych. Poza tym spożywanie wody z tymi składnikami pomaga w detoksykacji organizmu.

Imbir w doniczce. Uprawa imbiru w domu

Samodzielne wyhodowanie roślin to ogromna satysfakcja. Szczególnie cennym doświadczeniem jest uprawa roślin egzotycznych, które nie rosną w naszym kraju naturalnie. Uprawa imbiru w domu wymaga poczynienia pewnych przygotowań. Nie wystarczy włożyć byliny do wody lub ziemi. Odpowiednie podłoże musi zawierać warstwę drenażową, donica powinna być szeroka i płytka z otworami na spodzie. Dobrze sprawdzi się ziemia próchnicza, może być uniwersalna do kwiatów z dodatkiem gruboziarnistego piasku, albo mieszanina torfu z gliną. Imbir w doniczce sadzi się na przełomie lutego i marca. Pojemnik można przykryć folią na kilka tygodni do czasu pojawienia się pierwszych pędów. Roślina lubi jasne stanowiska, ale należy unikać pozostawiania jej na pełnym, ostrym słońcu. Optymalna temperatura to 22 do 25 stopni Celsjusza. Ziemia i liście powinny być regularnie zraszane, w czasie upałów obficie podlewane. Jednak należy uważać, by nie dopuścić do pojawienia się zastojów wodnych, które mogłyby doprowadzić do procesu gnicia. W sezonie letnim, czyli okresie wzrostu raz na dwa tygodnie należy stosować nawóz organiczny. Pod koniec lata zmniejsza się zapotrzebowanie na wodę, by całkowicie wygasnąć w październiku. W okresie zimowym imbir odstawiamy do pomieszczenia o temperaturze do 10 stopni Celsjusza. Pod koniec lutego można ponowić cykl, przesadzając kłącze do nowej doniczki.

Jak jeść imbir?

Wiele osób zastanawia się, jak spożywać imbir, by zachował jak najwięcej prozdrowotnych właściwości. W formie surowej roślina jest najbardziej wartościowa. Należy ją obrać i można pokroić w cienkie plasterki, zetrzeć lub zblendować, by wzbogaciła dowolne danie. Może być również dodawany do napojów. W formie proszku jest doskonałą przyprawą do dań o orientalnej nucie. Marynowane plasterki kłącza to element nieodzowny sushi. Bylinę można wykorzystywać nie tylko daniach w stylu azjatyckim. Dodanie imbiru do rosołu wzbogaci jego smak i sprawi, że zupa będzie jeszcze bardziej rozgrzewająca.

Jak przechowywać imbir?

Jeśli ktoś kupił większą ilość i zastanawia się, jak przechowywać imbir w domu, by przedłużyć jego żywotność, można zawinąć go w wilgotny ręcznik, wsadzić w szczelny woreczek do lodówki. W Wersji suszonej powinien być umieszczony w ciemnym, suchym miejscu, w pokojowej temperaturze. Kandyzowany lub marynowany po otwarciu trzeba włożyć do lodówki i spożyć według zaleceń producenta zawartych na opakowaniu.

Imbir do herbaty – czy imbir można pić codziennie?

Imbir do herbaty – czy imbir można pić codziennie?

Dodając imbir do herbaty, dostarcza się cennych składników bioaktywnych, które hamują procesy antyoksydacyjne i pomagają zatrzymać stany zapalne w organizmie. Codzienne picie jednej filiżanki naparu ze świeżymi plasterkami byliny zmniejsza ryzyko chorób serca, poprawia pracę układu krwionośnego i trawiennego. Jest to świetny sposób, by wzmocnić odporność, a przy tym napój ma pyszny smak. Jak kroić imbir do herbaty? Wystarczy obrać skórkę i pokroić małe kawałki lub zetrzeć roślinę na tarce, a następnie zaparzyć przez kilka minut wraz z herbatą. W kwestii tego, czy imbir można pić codziennie, panuje taka sama zasada, jak z większością produktów – należy to robić z głową i zachować umiar. Codzienne spożywanie ok grama dziennie będzie optymalną opcją.

Imbir na odchudzanie. Ile kcal ma imbir?

Wśród wielu zalet, jakimi odznacza się orientalna roślina, warto wymienić również wpływ na układ pokarmowy. Osoby, które chcą poprawić trawienie i przyspieszyć spalanie tłuszczu, mogą również stosować imbir na odchudzanie. Zawiera leptynę, która jest odpowiedzialna za odczuwanie sytości po jedzeniu. Składniki obecne w roślinie normują poziom cukru we krwi i pomagają w redukcji kortyzolu, który zakłóca metabolizm. Imbir ma ok. 80 kcal w 100g. To niewielka ilość, tym bardziej że spożywany jest w niewielkich porcjach.

Imbir na przeziębienie i gardło

Gdy tylko pojawiają się pierwsze symptomy infekcji dróg oddechowych lub w celach profilaktycznych warto stosować napój z dodatkiem imbiru. Wzmocniony cytryną, miodem i kurkumą szybko poprawi odporność. Zawarte w roślinie substancje przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, odkażające i przeciwzapalne pomagają wrócić do formy. Stosując imbir na przeziębienie, zyskuje się środek, który działa wykrztuśnie, rozrzedza śluz, łagodzi ból i rozgrzewa, co jest przydatne przy gorączce.

Imbir w ciąży. Imbir na zgagę i mdłości

Woda z dodatkiem kilku plasterków świeżego kłącza to skuteczne remedium na dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Można zastosować imbir na zgagę, nudności, by wspomóc trawienie. Zawarte w nim związki neutralizują kwasy cofające się do przełyku i wywołujące podrażnienie. Imbir to również dobry środek łagodzący mdłości u kobiet ciężarnych. Wystarczy zalać odrobinę startego korzenia gorącą wodą i wypić po ostygnięciu.

Czy imbir podnosi, czy obniża ciśnienie?

Osoby, które borykają się z problemami kardiologicznymi, mogą zastanawiać się, czy imbir podnosi ciśnienie. Związki w nim zawarte odpowiedzialne są za wyrównanie tego parametru we krwi. Olejek eteryczny – cyneol wykazuje właściwości obniżające ciśnienie. Jednak z racji tego, że może wchodzić w interakcje z różnymi lekami, pacjenci kardiologiczni przyjmujący leki farmakologiczne powinni spożycie rośliny konsultować z lekarzem. Niewielka ilość przyprawy dodana w celach smakowych, nie jest zabroniona.

Jak stosować imbir przy cukrzycy?

Kolejną kwestią, którą warto rozwikłać, jest to, jak stosować imbir przy cukrzycy i czy osoby, które mają tę chorobę, mogą go spożywać. W kłączu znajdują się gingerole, które wzmagają aktywność enzymów wątrobowych. Dzięki nim szybciej rozpada się glukoza, a poziom cukru we krwi jest unormowany. Warto pić napar lub wodę z plasterkami byliny profilaktycznie, nawet jeśli nie choruje się na cukrzycę.

Imbir afrodyzjak na potencję

Rozgrzewa i wzmaga krążenie krwi – imbir to afrodyzjak na potencję. Zawarte w nim substancje wzmacniają ukrwienie narządów płciowych, a co z tym się wiąże, poprawiają doznania seksualne. Już wieki temu Azjaci stosowali go jako środek podnoszący kobiece libido i wspierający erekcję u mężczyzn.

Imbir a zakrzepica

Działanie imbiru porównywalne jest do tego wywołanego środkami na zmniejszenie złego cholesterolu LDL. Składniki, które są w nim aktywne pełnią funkcje przeciwzakrzepowe, usprawniają przepływ krwi w żyłach, co jest przydatne w przypadku takich chorób jak zakrzepica. Oczywiście musi być wdrożone leczenie farmakologiczne, a kuracja imbirowa powinna być konsultowana z lekarzem i traktowana jako dodatkowe wsparcie dla organizmu.

Imbir na ból głowy

Sporadycznie pojawiający ból głowy może towarzyszyć jako reakcja na stres, zmęczenie, zmiany ciśnienia lub być powiązany ze spadkiem odporności organizmu. Jeśli nie zdarza się często, a jego siła nie zaburza codziennego funkcjonowania, można posiłkować się domowymi sposobami w walce z dolegliwością. Stosując imbir na ból głowy, dostarcza się związków, które działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, poprawiają przepływ krwi i łagodzą niedyspozycję.

Imbir na włosy

Stosując imbir na włosy, można ograniczyć ich wypadanie. Składnik doceniany jest w branży kosmetycznej. Płukanki z imbirem wzmagają porost cebulek dzięki właściwościom pobudzającym mikrokrążenie krwi. Środki zawierające wyciąg z rośliny odżywiają skórę głowy, zwalczają stany zapalne, zwalczają łupież i poprawiają stan włosów. Dzięki nim stają się silne, błyszczące i gęste.

Imbir przeciwwskazania

Wśród tak wielu zalet, jakimi odznacza się to orientalne kłącze, warto zastanowić się, czy imbir szkodzi i kto nie powinien go spożywać. Osoby, które zmagają się z wrzodami żołądka i dwunastnicy oraz refluksem nie powinny spożywać tej rośliny – może podrażnić śluzówkę. Również należy wykluczyć przyjmowanie produkty w przypadku hemofilii, gdyż spowalnia proces krzepnięcia krwi. Przy stosowaniu niektórych leków, niewskazane jest zażywanie imbiru, o czym można dowiedzieć się u farmaceuty lub lekarza. Szczególnie niebezpieczne jest łączenie go z beta-blokerami, insuliną, kwasem acetylosalicylowym i antykoagulantami. Należy też zachować umiar w przypadku chorób nerek.

Cena imbiru. Ile kosztuje imbir?

Na to, jaka jest cena imbiru, wpływ ma sezon, miejsce i postać, w jakiej go kupujemy. Sproszkowana przyprawa w małym opakowaniu kosztuje około 2 zł. Za słoiczek z kandyzowanymi lub marynowanymi plasterkami zapłacimy kilkanaście złotych, a świeżą roślinę można nabyć za ok. 30 zł za kilogram. Dostępny jest w większości marketów, a także bardzo często już go można znaleźć w mniejszych sklepach i warzywniakach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.