Jak długo gotować bób?

Jak długo gotować bób?

Bób zawiera wiele wartościowych dla naszego organizmu składników. Przede wszystkim jest źródłem białka, błonnika, kwasu foliowego, magnezu, żelaza, czy miedzi. Włączenie go do codziennej diety, to rewelacyjny pomysł!

Z bobu przyrządzimy sporo smakołyków. Zupy, sałatki, dania z makaronu, pierogi, pasty – przepisów nie brakuje. Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie tego warzywa, jako składnik wegetariańskich kotlecików. Niektórzy najchętniej spożywają ugotowany bób polany masłem i posypany koperkiem. Jak wiadomo, proste rozwiązania, bywają zaskakujące.

Ile gotować bób?

Bób najpierw solidnie płuczemy. Następnie do gotującej się wody (na 1 kg bobu ok. 3 l wody) wrzucamy ziarenka oraz wsypujemy ok. 1 – 2 łyżeczki soli. Bób gotujemy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu. W zależności od tego, czy ziarenka są młode, czy stare oraz czy wolimy zupełnie miękkie warzywa, czy te al dente, czas gotowania wyniesie od ok. 15 do 30 min. Co jakiś czas warto sprawdzić, czy bób jest już odpowiedni.

Po ugotowaniu odcedzamy bób na sitku. Starsze ziarenka zwykle trzeba obrać, najlepiej zrobić to, gdy są jeszcze ciepłe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *