Jak długo gotować ryż parboiled

Jak długo gotować ryż parboiled

Każdy z nas chociaż raz w życiu jadł ryż. Chętnie dodajemy go do sałatek, zapiekamy z sezonowymi owocami, a nawet spożywamy z mlekiem. Ryż posiada wielu fanów, chociaż nie każdy go lubi. Jednak wiele z nas nie wie, że ryż posiada ponad 20 odmian! Jedną z nich jest ryż paraboiled. Jeśli chcecie wiedzieć co to za odmiana ryżu i jak długo gotować ryż parboiled koniecznie przeczytajcie ten wpis.

Czym jest ryż parboiled

Ryż parboiled bardzo często spotkamy w sklepie zaraz obok zwykłego białego ryżu. Jest jedną z najbardziej popularnych odmian ryżu. Jednak co odróżnia go od innych rodzajów ryżu.
Jego nazwa odnosi się do procesu, któremu poddawany jest w czasie produkcji. Metoda produkcyjna ryżu parboiled, polega na poddawaniu go obróbce termicznej para wodną. Pozwala to na zachowanie większej ilości witamin i minerałów, ale również dzięki temu ziarna po ugotowaniu nie sklejają się, są bardziej sypkie i delikatnie twardsze od tradycyjnego białego ryżu.
Jeśli wybieramy ryż, warto sięgnąć właśnie po ryż parboiled, zamiast białego ryżu. Zawartość tiaminy i niacyny jest zdecydowanie wyższa niż w przypadku białego ryżu. Dodatkowo zawiera on w sobie dużo więcej cennego błonnika.

Ile gotować ryż parboiled

W przypadku ryżu parboiled nie ma potrzebny jego wcześniejszego przepłukiwania wodą.
W garnku zagotowujemy wodę, na 1 torebkę ryżu przypada 1 l. wody. Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy (warto spróbować również ugotować ryż na bulionie). Do gotującej się wody wkładamy torebkę ryżu, zmniejszamy ogień na połowę i przykrywamy pokrywką. Gdy woda ponownie zacznie się gotować odliczamy 15-20 minut. Po tym czasie ryż odsączamy.

Jak ugotować ryż parboiled na parze

Jeśli kupiliśmy ryż w woreczkach, koniecznie musimy go rozpakować. Płuczemy go pod zimną wodą. Jeśli posiadamy parowar, wtedy ryż umieszczamy w specjalnej przegrodzie, a następnie wlewamy wodę. Proporcje powinny wynosić 1:2. Ryż gotujemy około 30 minut. Pamiętajmy, aby sprawdzać, czy woda nie wyparowała, a ewentualne jej braki musimy uzupełniać na bieżąco. Ryż przygotowany na parze będzie mieć w sobie jeszcze więcej składników odżywczych niż ugotowany tradycyjnie w wodzie. Jeśli nie posiadamy specjalnego parowaru, możemy poradzić sobie umieszczając ryż na sitku (najlepiej metalowym), a te nad gotującą się wodą. Gotujemy wtedy pod przykryciem również około 30 minut, aż ryż uzyska wymaganą przez nas konsystencję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.