Miękkie w środku, chrupiące z zewnątrz, soczyste i bardzo aromatyczne żeberka, to idealny pomysł na posiłek zarówno ten codzienny, jak i na rodzinne przyjęcia. Znakomicie smakują z ziemniakami, można je też podać z ryżem, czy kaszą lub po prostu z pieczywem. W internecie znajduje się mnóstwo przepisów na marynaty. Przygotowanie wybornych żeberek nie jest wcale skomplikowane. Najlepiej po prostu upiec je w piekarniku wraz z odpowiednimi przyprawami.
Ile piec żeberka w rękawie?
Pamiętajmy, że żeberka powinny spędzić sporo czasu w marynacie, by nabrały smaku i aromatu, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest włożenie ich na całą noc do marynaty. Oczywiście zanim to zrobimy, starannie opłuczmy mięso pod wodą i osuszmy je przy pomocy papierowego ręcznika.
Żeberka podzielone na mniejsze kawałki – z 2-3 kośćmi pieczemy w foliowym rękawie w temperaturze 180°C ok. 80-90 minut. Kilkanaście minut przed wyjęciem z piekarnika, warto rozciąć folię, by mięso przyrumieniło się i było chrupiące.
Niektórzy pieką żeberka w naczyniu żaroodpornym. Ich przygotowanie w ten sposób zajmuje tyle samo czasu i również zasługuje na uwagę. Podobnie jak nieco przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, by mięso miało chrupiącą skórkę, tak samo w przypadku korzystania z naczynia, warto zdjąć jego pokrywkę.