Moringa olejodajna nazywana też drzewem długowieczności lub drzewem chrzanowym to tropikalny gatunek, który naturalnie porasta głównie Azję Południową, ale uprawiany jest też w wielu innych miejscach na świecie. Liście rośliny znajdują zastosowanie w ziołolecznictwie, dietetyce i kosmetologii. Sprawdź ich właściwości zdrowotne i poznaj możliwości zastosowania.
Co to jest drzewo moringa?
Moringa to drzewo liściaste, wiecznie zielone, które osiąga do 10 metrów wysokości. Nie jest wymagające w uprawie, najbardziej sprzyja mu ciepły i suchy klimat. Porasta różne rodzaje gleb, tereny do 2000 m n.p.m. Co ciekawe wszystkie elementy tej rośliny są wykorzystywane przez ludzi. Młode pędy, owoce oraz liście mogą być gotowane i jedzone, co stwarza potencjał do walki z głodem w niektórych rejonach na świecie. Z drewna robi się barwniki, kora przerabiana jest na papier, a z nasion wytwarza się olej. Roślina stanowi również składnik leków i suplementów, a także kosmetyków. Używana jest jako pasza dla zwierząt, czy też biopaliwo, a także biopestycydy.
Drzewo bardzo szybko rośnie – nawet do metra rocznie. Ma kruchą łodygę o biało-szarej korze, delikatne gałęzie pokryte są wieloma owalnymi listkami w kolorze zielonym. Na morindze rosną też delikatne kremowe kwiaty i długie, wąskie fasolowate owoce zawierające nasiona.
Liście moringa — właściwości zdrowotne
Liście moringa należą do kategorii supefood – wypełnia je moc cennych i odżywczych składników. Jest w nich duża zawartość białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także sporo błonnika pokarmowego regulującego procesy trawienne. Dzięki dawce kwasu omega-3 wspierane jest działanie układu nerwowego i układu krążenia.
Przyjmując ten rodzaj pokarmu, uzupełnia się również braki żelaza. Pierwiastek ten odpowiada m.in. za regenerację tkanek, pracę serca, siłę mięśni czy zwalczanie wolnych rodników. Ponadto zawarty jest także wapń odpowiedzialny za zdrowie kości i regulacje ciśnienia krwi, a także fosfor i potas. Obecne w liściach witaminy A i E to silne przeciwutleniacze, dzięki nim można zadbać o zdrowie i wygląd skóry, dobry wzrok i kondycję włosów. Spożywając produkty z drzewa chrzanowego, dostarcza się też witaminę C, a także cenne kwasy fenolowe, które mają działanie przeciwzapalne, zwalczają wolne rodniki, chronią przed chorobami serca, chorobami neurodegeneracyjnymi, a także pomagają regulować poziom cukru we krwi, jak i flawonoidy, które także poprawiają funkcje naczyń krwionośnych i działają przeciwzapalnie.
Jak stosować liście moringa?
Liście moringi w naszym kraju najłatwiej kupić w postaci sproszkowanej. Produkt w takiej formie doskonale nadaje się do przyrządzenia naparu. Może być również dodatkiem do koktajlu, jogurty lub musli. Dzięki temu, że roślina jest łagodna w smaku, nie zmienia walorów smakowych jedzenia lub napoju, do którego zostaje dodana.
Świeże liście przyrządza się podobnie jak szpinak lub jarmuż, mogą być gotowane, duszone lub podawane na surowo jako składnik sałatek lub smoothie. Osoby, które mają do nich dostęp, wykorzystują je również, wciskając z nich pełen wartości odżywczych sok. Dostępne są także suplementy z tą korzystna dla zdrowia rośliną.
Moringa – herbata, proszek czy olej?
Roślinę bogatą w składniki odżywcze można wykorzystywać na różne sposoby. Suszone liście moringi zalewa się wrzątkiem, by uzyskać delikatną w smaku herbatę. Picie naparu korzystnie wpływa na cerę, włosy i paznokcie, wzmacnia system odpornościowy, reguluje poziom cukru i obniża cholesterol, a przy tym poprawia trawienie. Polecana jest także jako napój regeneracyjny po treningu.
Przez sproszkowanie ususzonych liści, otrzymuje się produkt, który zachowuje pełnię swoich właściwości i ma skoncentrowaną, łatwą w użyciu formę.
Olej z moringi pozyskiwany jest z nasion. Tak jak i pozostałe elementy rośliny, charakteryzuje się łagodnym, przyjemnym smakiem. Jest bogaty w kwasy, szczególnie kwas oleinowy. Znajduje zastosowanie w celach spożywczych, ale też jest wykorzystywany jako kosmetyk, który doskonale nawilża, regeneruje i pielęgnuje skórę i włosy.
Liście moringa na odchudzanie
Dzięki zawartości błonnika pokarmowego liście moringa polecane są osobom, które chcą zrzucić nadmierne kilogramy. Składnik ten nie tylko reguluje trawienie, ale też powoduje uczucie sytości, zapobiegając napadom głodu i podjadaniu między posiłkami. Roślina jest niskokaloryczna i wysokoodżywcza. Zachwalana jest jako produkt, który przyspiesza metabolizm i obniża wchłanianie tłuszczu, a tym samym zmniejsza poziom cholesterolu, jednak brak badań klinicznych, które by potwierdzały tę teorię.
Samo spożywanie produktów i suplementów odchudzających nie jest skutecznym sposobem w walce z otyłością. Żeby zadbać o kondycję, należy stosować zbilansowaną dietę i regularnie uprawiać aktywności fizyczne.
Moringa — przeciwwskazania
Z racji tego, że moringa zawiera dużą dawkę składników aktywnych, jej stosowanie, szczególnie u osób, które przyjmują leki lub suplementy diety, powinno być konsultowane ze specjalistą. Produkty roślinne mogą wchodzić w reakcję z niektórymi środkami farmaceutycznymi lub działać alergicznie, czy powodować inne niepożądane reakcje. Moringa obniża ciśnienie krwi, a także poziom glukozy, dlatego pacjenci, którzy przyjmują środki przeciwzakrzepowe, a także chorzy na cukrzycę, muszą zasięgnąć porady lekarskiej, jeśli chcą włączyć ten składnik do swojej diety.
Spożywanie moringi przez kobiety ciężarne i w okresie laktacji nie jest zalecane. Składniki zawarte w roślinie mogą powodować skurcze macicy i doprowadzić do poronienia.
Liście moringa opinie lekarzy
Stosowanie liści moringi według lekarzy może być dobrym sposobem na uzupełnienie zdrowej diety. Opinie dotyczące korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania produktu są zróżnicowane ze względu na brak badań klinicznych na ludziach. Osoby chore, stosujące leki, ciężarne i matki karmiące powinny zachować ostrożność w tej kwestii i przestrzegać zaleceń medycznych.