Miód gryczany

Miód gryczany to niezwykle zdrowy, a przy tym niezbyt drogi produkt. Jego stosowanie poleca się w szczególności osobom borykającym się z problemami układu krwionośnego oraz na niedobór żelaza. Zobacz, czym jeszcze charakteryzuje się ten miód?

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i lecznicze

Miód gryczany uzyskuje się z nektaru gryki zwyczajnej. To cenne źródło magnezu oraz żelaza. Jest prawdziwą skarbnicą takich pierwiastków jak fosfor, potas, miedź, mangan oraz witamin z grupy B. Systematyczne spożywanie miodu gryczanego podnosi odporność, a także dobrze wpływa na pracę serca oraz układu nerwowego. Warto więc sięgać po miód gryczany w stanach niepokoju czy stresu.
Miód gryczany w znacznie wyższym stopniu niż inne miody wykazuje działanie antybakteryjne i właściwości przeciwutleniające.

Skład, smak i zapach miodu z gryki

Słodko-ostry aromat i kolor ciemnej herbaty sprawia, że miód gryczany wyróżnia się na tle innych rodzajów miodów. Naturalnym zjawiskiem jest krystalizacja miodu. Nie ma ona wpływu na walory zdrowotne ani smakowe miodu. Zmienia natomiast jego wygląd – w procesie krystalizacji miód traci swoją objętość.
Miód gryczany z powodzeniem można zastosować nie tylko do letniej herbaty, pamiętając, że w temperaturze około 40 stopni Celsjusza traci on swoje właściwości zdrowotne. Można dodać go również do marynat, w których następnie będziemy maczać mięso, np. żeberka czy szynkę. To za sprawą miodu gryczanego zyskują one złocistą skórkę.

Miód gryczany – na co stosować?

Spożywanie miodu gryczanego poprawia przyswajalność witaminy C. Dlatego warto go stosować podczas suplementacji tą witaminą. Szczególnie powinniśmy włączyć go do diety, gdy borykamy się z trudno gojącymi się ranami. Po miód gryczany sięgajmy wówczas, gdy chcemy poprawić stan naszej skóry, polepszyć koncentrację, a także pozbyć się problemów trawiennych.
Przyjmowanie miodu gryczanego jest sposobem na wzmocnienie kości. Miód gryczany wspiera także regenerację stawów.

Miód gryczany a cukrzyca

W niewielkich ilościach miód gryczany może być spożywany przez osoby borykające się z cukrzycą. Należy jednak pamiętać o tym, by każdą tego rodzaju zmianę w diecie, diabetyk zgłosić swojemu lekarzowi prowadzącemu. To od decyzji medyka będzie zależało, czy osoba z cukrzycą będzie mogła sięgnąć po miód gryczany.

Miód gryczany na kaszel

Tradycyjnym sposobem na pozbycie się uciążliwego kaszlu jest przyjęcie 1 łyżki miodu gryczanego około 30 minut przed snem. Dobrym sposobem na podanie tego produktu jest rozpuszczenie łyżki miodu w wodzie i wypicie takiego napoju. Wiele osób dodaje do takiej wody miodowej także niesłodzony sok z malin czy odrobinę soku z cytryny, by polepszyć swoje odczucia smakowe.
Dzięki temu, że miód gryczany jest źródłem rutyny i cynku, wzmacnia doskonale odporność i wspiera w walce o zdrowie. Tego rodzaju miód poleca się zażywać na zwalczenie kaszlu suchego.

Miód gryczany – przeciwwskazania

Miód gryczany nie powinien znajdować się w menu niemowląt oraz dzieci do pierwszego roku życia. Natomiast małym dzieciom można go podawać sporadycznie w niewielkich ilościach. Osoby uczulone na tego rodzaju produkt powinny wyeliminować go całkowicie ze swojej diety. Okazuje się, że ciąża nie jest przeciwwskazaniem do jedzenia miodu gryczanego.

Miód gryczany – cena

Miód gryczany nie jest drogim produktem. Jego cena waha się pomiędzy 34-55 złotych za litr. Można więc uznać, że to miód sprzedawany za podobną kwotę, co większość miodów. Ostateczna cena jest oczywiście zależna od warunków rynkowych – dystrybutora i producenta.
Miód gryczany to produkt polecany w leczeniu np. uporczywego kaszlu. Warto mieć go w swojej kuchni.

źródło: https://www.pszczolamusibyc.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.