Miód lawendowy – jak powstaje, właściwości

Miód lawendowy – jak powstaje, właściwości

Czysty miód lawendowy jest rzadko spotykany w Polsce. Zazwyczaj mamy do czynienia z miodem wielokwiatowym z dodatkiem nektaru z kwiatów lawendy. Zgoła inaczej wygląda sytuacja w krajach basenu Morza Śródziemnego.

Miód lawendowy – z czego się robi?

Miód lawendowy pozyskuje się z kwiatów lawendy lekarskiej, szerokolistnej lub wąskolistnej. To rośliny, które często zdobią polskie ogródki. Jednakże, warto mieć na uwadze fakt, że uprawa na szerszą skalę i tzw. pola lawendowe to wciąż mało popularne rozwiązanie w Polsce. Typowy miód lawendowy polski jest więc raczej rzadko spotykany. Jeżeli jednak w okolicach takiego pola znajdują się pasieki, nektar z lawendy może stanowić ciekawe urozmaicenie dla miodu wielokwiatowego.
Skąd więc zazwyczaj pochodzi klasyczny miód lawendowy? Z krajów śródziemnomorskich. To właśnie tam, np. we Francji, Portugalii czy Chorwacji, rozciągają się niesamowite pola lawendowe, dzięki którym powstaje smaczny miodek. Dużą popularnością cieszy się np. miód lawendowy z Chorwacji czy miód lawendowy z Prowansji.

Smak, zapach i kolor miodu lawendowego

Miód lawendowy charakteryzuje się smakiem, który przechodzi od słodyczy, przez posmak korzenny i gorzki. Dzięki takiemu nietypowemu repertuarowi smaków ukrytemu w jednym miodzie, produkt ten doskonale sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju deserów, np. lodów. Zapach miodu lawendowego jest tak charakterystyczny, że nawet mało doświadczony smakosz miodu będzie w stanie wyczuć tu nutę lawendy. Jego barwa waha się od jasnożółtej do bursztynowej, więc produkt może wyglądać inaczej w zależności od tego, gdzie go zakupisz.

Miód lawendowy – właściwości

W składzie miodu lawendowego oprócz typowych dla tego rodzaju produktu cukrów, znajdziesz także mnóstwo olejków eterycznych, często stosowanych do inhalacji. Miód lawendowy to także wspaniałe źródło minerałów, witamin oraz flawonoidów. To dzięki ich obecności miód można stosować wspomagająco w przypadku chorób układu oddechowego, np. przeziębień, jak również zapalenia płuc czy oskrzeli. Dobrze sprawdzi się również w profilaktyce i zwalczaniu skutków miażdżycy oraz nadciśnienia. Miód lawendowy poleca się też w przypadku bolesnych miesiączek czy kolek nerwowych. Produkt może wspomagać gojenie się ran,a także w stanach przeciążenia psychicznego i emocjonalnego. Miód ma działanie uspokajające, wspiera w walce ze stresem oraz bezsennością.

Miód lawendowy – cena

Cena miodu lawendowego może wynieść nawet 100 zł za 1 kg. Najczęściej jednak spotykaną odmianą są miody pozamykane w słoiczkach o pojemności 25 dag. Taki produkt kosztuje wówczas około 25-30 zł. Miód lawendowy cieszy się dobrymi opiniami. Jest chętnie stosowany nie tylko jako środek leczniczy, ale także jako dodatek do marynat, lodów, koktajli. Dobrze też smakuje z serami.

Miód lawendowy – przepis

Czy można samodzielnie wykonać miód lawendowy? Okazuje się, że tak. Wystarczy, że przygotujesz:

  • 80 g główek kwiatów lawendy
  • 4 l zimnej wody
  • 4 limonki
  • cukier.

Sposób przygotowania: Wypłucz kwiaty lawendy pod bieżącą wodą. Następnie zalej je zimną wodą i odstaw na cały dzień do chłodnego miejsca. Potem przelej do dużego garnka i gotuj przez godzinę. W ostatnich 15 minutach dodaj sok z 2 limonek. Wyłącz palnik i odstaw garnek na całą noc. W kolejnym dniu odcedź całość. Dodaj cukier w takiej ilości, ile waży cały napar. Gotuj przez kolejne 3-4 godziny. Przestudź. Następnie ponownie gotuj do uzyskania odpowiedniej gęstości. Na koniec do wyparzonych słoików przełóż całość.
Miód lawendowy to prawdziwy rarytas, który oprócz smaku charakteryzuje się walorami zdrowotnymi. Dobrze więc mieć go w swojej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.