Miód leśny to jeden z najstarszych znanych miodów. Był chętnie pozyskiwany jeszcze zanim Polska przyjęła chrześcijaństwo. Dowiedz się, jak smakuje i na co można go stosować.
Miód leśny – z czego się robi?
Miód leśny znany był już w czasach przedchrześcijańskich. Współcześnie uznaje się go za jeden z najbardziej tradycyjnych, klasycznych rodzajów miodu. Miód leśny to tzw. miód nektarowo-spadziowy. Pyłek oraz nektar uzyskuje się z kwiatów roślin, które kwitną. W zależności od miejsca oraz pory roku mogą to być: maliny, borówki, jeżyny, ale też lipy, akacje, a także rośliny lecznicze takie jak: rumianek, dziurawiec, mniszek, dzika róża i wiele innych odmian.
Smak, zapach i kolor miodu leśnego
Trudno jednoznacznie ustalić powyższe cechy, ponieważ miód leśny to zwykle mieszanka nektaru i pyłku o różnorodnym pochodzeniu. W zależności więc o proporcji oraz roślin, z których uzyskano składniki na miód, może on za każdym razem smakować, pachnieć i wyglądać inaczej. Zwykle jednak taki miód wyróżnia się bursztynowym kolorem, w różnych odcieniach – od jasnych barw po ciemne. Miód leśny zwykle słodko smakuje, ale wrażliwsze na smak osoby wyczują w nim także nutkę żywiczną. Jeżeli chodzi o zapach, to miód leśny pachnie łąką pełną bujnych kwiatów i traw.
Miód leśny – właściwości
W miodzie leśnym widać ogromną różnorodność składników. Po części jest to miód nektarowy, a po części to miód spadziowy. Z tego względu posiada cechy jednego, jak i drugiego typu miodu. Jako miód spadziowy wyróżnia się bogactwem aminokwasów oraz biopierwiastków. To źródło kwasu foliowego, biotyny, sodu, wapnia, potasu, żelaza, magnezu czy srebra.
Miód leśny polecany jest w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Można połączyć go z ciepłym mlekiem i podać przy pierwszych objawach przeziębienia. Systematyczne spożywanie miodu prowadzi do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Przyjmowanie miodu leśnego jest dobrym wsparciem dla organizmu także w przypadku chorób układu sercowo-naczyniowego. Miód leśny to też świetny zastrzyk energii.
Picie wody z miodem poleca się wszystkim, którzy chcą podnieść swoją odporność. Najlepiej wymieszać łyżeczkę miodu z wodą i odstawić ją na 10-12 godzin. Wówczas lecznicze działanie miodu zostanie wzmocnione nawet kilkanaście razy.
Miód leśny – propozycje kulinarne
Miód leśny może stanowić smaczny i zdrowy dodatek do codziennej diety. Warto dodawać go do owsianki lub płatków. Można także urozmaicać nim naleśniki, kanapki czy dania z białym serem. Miód leśny sprawdzi się także jako znakomity zamiennik cukru. Można stosować go jako słodzik do herbaty czy mleka. Jeżeli chcesz zachować jego prozdrowotne działanie, pamiętaj, by napoje i jedzenie, do których go dodajesz były przestudzone. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że miód traci swoje właściwości lecznicze.
Miód leśny dla dzieci może być smaczną odskocznią od codziennych posiłków. Najmłodszym można go zaserwować wraz z lodami czy naleśnikami.
Czy miód leśny się krystalizuje?
Miód leśny podlega procesowi krystalizacji. Wówczas staje się coraz jaśniejszy. Jego kolor wpada w odcienie złota i żółci. Należy pamiętać, że krystalizacja jest naturalnym zjawiskiem.
Miód leśny – cena
Jeżeli masz ochotę kupić ten miód, musisz liczyć się z kosztami na poziomie około 40-50 zł za litr. Oczywiście, ostateczny koszt jest zależny od sytuacji gospodarczej czy cen ustalanych przez producentów.
Miód leśny to sposób na wzmocnienie odporności oraz zapobieganie wielu chorobom. Warto mieć go w swojej kuchni.
źródło: https://www.pszczolamusibyc.pl/