Miód nawłociowy

Mało znany, rzadko występujący, lecz bardzo zdrowy i smaczny. Dlatego, jeżeli tylko masz okazję, by go kupić, zrób to. Poznaj właściwości tego rodzaju miodu.

Miód nawłociowy – z czego się robi?

Miód nawłociowy pochodzi z pyłku zbieranego przez pszczoły z kwiatów nawłoci. Nawłoć jest rośliną wieloletnią, inaczej byliną, która kwitnie późnym latem. Zwykle rośnie na wysokość około 2 metrów. Występuje zarówno w ogrodach stylizowanych na rustykalne czy naturalistyczne, jak i na polach i nieużytkach. Z tych miejsc miód jest wyjątkowo cenny, ponieważ rośliny nie są pryskane herbicydami, zwykle są oddalone od dróg, a przez to ekologiczne.
Nawłoć kwitnie od końca sierpnia do późnej jesieni, czyli w czasie, gdy pszczoły mają już znacznie mniej możliwości zbierania nektaru. Obsiadają wówczas kwiaty nawłoci. Część tego, co zostanie zebrane, zostaje też w ulu jako pokarm dla jego mieszkanek.

Smak, zapach i kolor miodu nawłociowego

Nawłociowy miód daje bardzo interesujące doznania smakowe. Łączy bowiem delikatną słodycz z delikatną goryczką i odrobiną kwaskowatości. Miód nawłociowy wyróżnia się żółtym kolorem, który oscyluje między bursztynem a herbacianym. Co więcej, miód ten pięknie pachnie lekko nutą cytrynowo-ziołową.

Miód nawłociowy – właściwości i zastosowanie

Zawarte w miodzie nawłociowym antocyjany i flawonoidy znajdują zastosowanie podczas leczenia zapalenia nerek, pęcherza czy kamicy nerkowej. Miód nawłociowy chętnie stosuje się także do ogólnego wzmocnienia układu moczowego. Szczególnie polecany jest mężczyznom zmagającym się z przerostem prostaty.
Dzięki obecności rutyny i kwercetyny miód nawłociowy działa wzmacniająco na naczynia krwionośne. Ukrwienie jest lepsze, a ryzyko wystąpienia zakrzepów mniejsze.
Miód nawłociowy można stosować na bolące stawy. Wystarczy wówczas miejsca newralgiczne posmarować miodem i zawinąć bandażem na 3-4 godziny. Produkt ten dobrze sprawdzi się również w zwalczaniu przeziębienia. Może być stosowany profilaktycznie w okresie jesienno-zimowym.
Co ciekawe, miód nawłociowy może zwalczać także stany zapalne skóry, np. trądzik. Z tego względu polecany jest nastolatkom borykającym się z tym problemem.

Miód nawłociowy – przeciwwskazania

Osoby z cukrzycą zanim sięgną po ten miód, powinny najpierw skonsultować się z lekarzem. Ze względu na skład, miód może negatywnie wpłynąć na chorych. Ostrożnie powinny spożywać ten miód także osoby z predyspozycją do alergii na pyłki roślin, białko pszczół, jad owadów czy grzyby pleśniowe i drożdżoidalne. Miód nawłociowy nie powinien być podawany także niemowlętom.

Miód nawłociowy – jak spożywać?

Chcąc wzmocnić swoją odporność możesz codziennie wypijać szklankę wody z dodatkiem łyżeczki miodu nawłociowego. Jeżeli planujesz podać miód nawłociowy dzieciom możesz wykorzystać go jako słodką polewę do naleśników czy placków. Miód nawłociowy może być dobrym sposobem na urozmaicenie sobie śniadania czy podwieczorku. Wystarczy połączyć go z dodatkiem sera białego. Miód można wykorzystać też do smarowania pieczywa, a także smaczny dodatek do owsianki, herbaty czy mleka.

Miód nawłociowy – przechowywanie

Aby miód zachował swoje właściwości powinien być odpowiednio przechowywany. Miód nawłociowy dobrze czuje się w niższych temperaturach niż pozostałe miody.

Miód nawłociowy – cena

Cena kilogramu miodu waha się w zależności od pasieki. Zwykle taką ilość miodu można kupić już w cenie 40-50 złotych. Jest to oczywiście wartość orientacyjna i wiele zależy także od sytuacji rynkowej.

Miód nawłociowy – krystalizacja

Proces krystalizacji miodu nawłociowego przebiega bardzo szybko. Okazuje się, że ten typ miodu może skrystalizować się już w ulu. Wynika to z dużej zawartości glukozy.
Miód nawłociowy łączy w sobie zaskakujący smak z walorami zdrowotnymi.

źródło: https://www.pszczolamusibyc.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.