Miód spadziowy – jak powstaje, właściwości i skład

Miód spadziowy – jak powstaje, właściwości i skład

Prawdziwy miód spadziowy pojawia się w pasiece rzadko, czasem raz na kilka lat. To dlatego jego ceny są tak wysokie. W zależności od tego, z jakiego drzewa pochodzi miód spadziowy, jego kolor i smak są odmienne. Zobaczmy, jak powstaje i jakimi właściwościami prozdrowotnymi się wyróżnia.

Miód spadziowy – z czego się robi?

Miód spadziowy, jak sama nazwa wskazuje, pozyskiwany jest ze spadzi. Spadź, określane też jako miodunka czy rosa miodowa, jest lepką, słodką cieczą pojawiającą się na listkach i gałązkach wybranych drzew iglastych i liściastych. W kształcie przypomina małe kropelki. Jej obecność zawdzięczamy owadom, które pasożytują na drzewach, m.in. mszycom i czerwcom.

Miód spadziowy – jak powstaje?

Owady pasożytujące na drzewach najpierw wysysają z nich soki. Ich organizmy nie mają jednak zdolności do tego, by przyswoić cukrów z soku. Nieprzyswojone składniki wydalają w formie słodkich kropelek. Zbierają je pszczoły, a po oczyszczeniu przetwarzają na miód spadziowy.

Miód spadziowy – kiedy się zbiera?

Spadź pojawia się w różnym czasie w roku. Okres spadziowy często rozpoczyna się w maju i trwa od 2 do 4 miesięcy. Nie jest to jednak regułą. Bardzo często spadź pojawia się dopiero w sierpniu. Wówczas okres spadziowy może trwać nawet do października.

Smak, zapach i kolor miodu spadziowego

W zależności od tego, z jakiego drzewa pochodzi miód ma odmienny kolor, smak oraz zapach. Miód spadziowy iglasty z jodeł, świerków, sosen albo modrzewi wyróżnia się ciemnym, wręcz podchodzącym pod szarawy, kolorem. Niekiedy taki miód spadziowy jest zielony. Taki miód spadziowy w smaku jest nieco gorzkawy, czasem też lekko kwaśny.
O wiele łagodniejszy i słodszy w smaku jest natomiast miód spadziowy liściasty. Pozyskuje się go z lip, topoli, wierzby, akacji czy leszczyny. Charakteryzuje się ciemnożółtą barwą. Taka odmiana miodu spadziowego dla dziecka jest o wiele lepsza niż miód spadziowy pochodzący od drzew iglastych.
Miód spadziowy wyróżnia się zapachem drzew leśnych. Mamy nadzieję, że po tej charakterystyce miodu spadziowego będziesz wiedzieć, jak rozpoznać ten przysmak.

Miód spadziowy – właściwości

Każdy, komu zależy na leczniczych właściwościach miodu spadziowego, powinien zastanowić się z czego jest ten przysmak. Miód spadziowy to skarbnica związków fenolowych oraz flawonoidów. Zawiera także witaminy B2, B6, K, PP, A i C. Mnóstwo w nim wapnia, potasu, manganu, fosforu czy wapnia. Ze względu na bogactwo składników, często bywa określany miodem szlachetnym albo królewskim.

Miód spadziowy – na co stosować?

Miód spadziowy można stosować wspomagająco do leczenia anemii, kamicy nerkowej czy astmy. Produkt ten jest szczególnie polecany do zwalczania problemów z układem pokarmowym. Działa na odporność człowieka wzmacniająco. Miód spadziowy przyspiesza gojenie się ran. Pozytywnie wpływa na układ krążenia, a także wykazuje działanie przeciwzapalne i wykrztuśne.

Miód spadziowy – jak stosować?

Miód spadziowy warto włączyć do diety w okresach przeziębienia i grypy. Można go spożywać również wtedy, gdy jesteśmy poddani kuracji antybiotykowej czy leczeniem sterydami. Należy jednak wcześniej ustalić z lekarzem, że będziemy przyjmować taki miód.
Jeżeli przyjmujemy miód spadziowy jako środek leczniczy, warto przyjmować go w dawce 50-100 gramów dziennie. Dzieci natomiast mogą zjeść połowę tej porcji. Nie powinniśmy mieszać miodu z gorącymi napojami, bo wtedy traci on swoje zdrowotne właściwości.

Miód spadziowy – ceny

Z powodu tego, że miód spadziowy nie jest tak powszechnie spotykany jak miody kwiatowe, jego cena jest również nieco wyższa. Oczywiście, ostateczna wartość miodu zależy od sezonu, ale zwykle kwota, którą trzeba zapłacić za litr tego produktu oscyluje między 50 a 80 zł.

Krystalizacja miodu spadziowego

Wiele osób zastanawia się, czy miód spadziowy się krystalizuje. Okazuje się, że tak. Miody spadziowe krystalizują się wolniej niż miody nektarowe. Miód spadziowy krystalizuje się jednak już przy wilgotności 60 proc. Dlatego jeżeli chcemy zahamować ten proces, musimy przechowywać miód w suchym i chłodnym miejscu. Miód spadziowy krystalizuje się od kilku do nawet kilkunastu miesięcy.

Czym się różni miód spadziowy od nektarowego?

Miód spadziowy w porównaniu do miodu nektarowego jest o wiele bardziej bogaty w witaminy i minerały. Miód spadziowy pozyskany z drzew iglastych zawiera aż 10 razy więcej tego rodzaju składników niż miód nektarowy. W porównaniu do miodów nektarowych, miody spadziowe wyróżniają się także dwukrotnie większą zawartością aminokwasów oraz białek. Miód spadziowy jest tak wyjątkowy, że jako jedyny zawiera srebro, cynę, wanad czy molibden.
Miód spadziowy wyróżnia się nie tylko składem i smakiem, ale również sposobem jego pozyskiwania. Warto jednak mieć go pod ręką, by zwalczać z jego pomocą wszelkie przeziębienia.

źródło: https://www.miod.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.