Miód wielokwiatowy to jeden z najbardziej lubianych i popularnych produktów tego rodzaju w Polsce. Jego skład może się różnić w zależności od tego, gdzie umieszczona jest pasieka oraz kiedy dokonano zbioru miodu pszczelego wielokwiatowego. Dowiedz się więcej na jego temat.
Miód wielokwiatowy – z czego się robi?
Miód wielokwiatowy pochodzi od roślin zlokalizowanych w pobliżu pasieki. Od tego, jakiego rodzaju pożytki dominują w określonym regionie czy w porze roku, będzie zależeć ostateczny skład miodu wielokwiatowego. Zwykle na wiosnę pożytki są zbierane z kwitnących wówczas kwiatów polnych, mniszka lekarskiego, koniczyny czy drzew owocowych. W lecie nektar pochodzi na z gorczycy, lipy, koniczyny czy facelii. Słonecznik, gryka czy rośliny miododajne to natomiast przykładowe źródła miodu wielokwiatowego jesiennego. Skład miodu wielokwiatowego jest więc uzależniony od tego, jakie konkretnie rośliny znajdują się w okolicach pasieki.
Smak, zapach i kolor miodu wielokwiatowego
Miód wielokwiatowy wiosenny zwykłe ma jasny kolor i słodki smak. Pachnie także aromatami wiosennych kwiatów. Bardziej konkretny smak i ciemniejszą barwę ma natomiast miód nektarowy wielokwiatowy wytwarzany w lecie. Z kolei jesienny odpowiednik tego rodzaju miodu charakteryzuje się znacznie bardziej intensywnymi aromatami i zapachami. To, jak smakuje czy jaki kolor ma miód wielokwiatowy zależy wiec o pory roku i roślin, które znajdują się w okolicy pasieki. Walory smakowe tego rodzaju produktu zostały docenione przez miłośników różnych trunków. Świadczy o tym chociażby popularność piwa na miodzie wielokwiatowym.
Miód wielokwiatowy – wartości odżywcze
Cukry proste to około 75 proc. składu miodu wielokwiatowego. Należy jednak pamiętać, że ze względu na różnorodność roślin, z których pszczoły pobierają pyłek, skład może nieco się różnić w zależności od tego, gdzie umieszczona jest pasieka. Niekiedy pszczoły pozyskują pyłki nie tylko od klasycznych roślin miododajnych, ale również od roślin leczniczych rosnących dziko. Zauważa się natomiast tendencję do większej ilości cukru w miodzie wiosennym. Natomiast odmiany letnie oraz zimowe mają więcej enzymów i biopierwiastków.
W składzie miodu wielokwiatowego znajdziesz magnez, żelazo, krzem, potas, wapń, witaminę A, witaminy z grupy B oraz takie enzymy jak inwertaza i amylazy.
Ile kalorii ma miód wielokwiatowy? W 100 g miodu wielokwiatowego znajduje się około 320 kcal.
Miód wielokwiatowy – właściwości
Zastanawiasz się na co jest dobry miód wielokwiatowy? Poznaj lepiej jego właściwości lecznicze. Miód polski wielokwiatowy działa stymulująco na układ odpornościowy, dzięki temu przyjmując taki produkt zmniejszasz ryzyko przeziębień. Obecność enzymów sprawia, że miód wykazuje także właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Miód wielokwiatowy jest chętnie wykorzystywany nie tylko do leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, ale także w przypadku problemów z zaparciami oraz biegunkami. Regularne przyjmowanie miodu wielokwiatowego może zmniejszać ryzyko wystąpienia miażdżycy. Uczuleni na pyłki powinni systematycznie przyjmować miód wielokwiatowy przez około 6 tygodni przed terminem pylenia. Miód może złagodzić objawy alergenne, a nawet sprawić, że ustąpią.
Miód wielokwiatowy – cena za litr
Słoiczek miodu wielokwiatowego o pojemności 1 litra można zdobyć już za dwadzieścia kilka złotych. Oczywiście, cena tego przysmaku jest uzależniona od tego, ile w danym sezonie miodu udało się uzyskać.
Miód wielokwiatowy – krystalizacja
Miód wielokwiatowy krystalizuje w ciągu kilku tygodni. Należy jednak nie obawiać się miodu krystalizowanego, krystalizacja jest bowiem naturalnym procesem. Nie ma ona wpływu na skład miodu. Skrystalizowany miód zachowuje swoje wszystkie właściwości odżywcze. Zmienia się jedynie konsystencja miodu.
Mamy nadzieję, że już wiesz, czy miód wielokwiatowy jest zdrowy. Warto wprowadzić go do codziennej diety, by cieszyć się lepszym samopoczuciem na co dzień.
źródło: https://www.pszczolamusibyc.pl/