Miód wrzosowy jest o wiele mniej popularnym wyrobem pszczelarskim niż klasyczne miody, dlatego bardzo trudno dostać w zwykłym sklepie. Mimo to warto po niego sięgnąć, a zachwyci nas smakiem i walorami zdrowotnymi.
Miód wrzosowy – z czego się robi?
Miód wrzosowy uchodzi za jeden z najpóźniej uzyskiwanych. Wrzosy, z których się go robi, kwitną od sierpnia aż do października. W Polsce wielkie pola wrzosowe są rzadko spotykane. Natknąć się na nie można natomiast w Szkocji albo Irlandii. Kolejnym czynnikiem, który wpływa na to, że miód wrzosowy jest rzadko spotykany w naszym kraju jest nieprzyjazna aura, np. deszcz, utrudniający dostęp do pyłku.
Smak, zapach i kolor miodu wrzosowego
Wrzosowy miód ma bardzo słodki smak z nieznacznie wyczuwalną goryczką. Wyróżnia się bursztynową barwą. Jednakże w procesie krystalizacji zmienia kolor na bardziej brunatny. Jeżeli chodzi o zapach, to miód wrzosowy pachnie kwiatami wrzosu. Na uwagę zasługuje również lekko galaretowata konsystencja, która nie występuje w przypadku innych miodów.
Co znajduje się w składzie miodu wrzosowego?
Cechą charakterystyczną tego miodu jest m.in. to, że zawiera o wiele więcej wody niż inne miody. Zawartość wody w miodzie wrzosowym przekracza 20 procent. To źródło naturalnych hormonów wzrostu, neurohormonów, witaminy A, witamin z grupy B, potasu, wapnia, żelaza czy chloru. Miód wrzosowy ma w składzie kilkakrotnie więcej enzymów niż pozostałe miody.
Miód wrzosowy – właściwości lecznicze
Na co można stosować miód wrzosowy? Przede wszystkim w walce z chorobami układu pokarmowego. Miód może też wspomagać pracę jelit, a także trawienie. Wspiera organizm w przypadku problemów z układem moczowym.
Miód wrzosowy wykazuje działanie, które wzmacnia układ odpornościowy. Z tego względu jest polecany w przypadku infekcji, przemęczenia czy też stresu. Maseczki z wykorzystaniem miodu wrzosowego mają działanie przeciwstarzeniowe, a także antytrądzikowe.
Aby zmniejszyć ryzyko chorób gruczołu krokowego, zaleca się stosowanie mężczyznom już po ukończeniu 35-40 lat profilaktyczne spożywanie miodu wrzosowego na prostatę.
Miód wrzosowy – jak spożywać?
Z miodem wrzosowym można eksperymentować w kuchni. Jego ciekawe aromaty niektórzy wykorzystują do tworzenia sosów, marynat czy glazury do mięsa. Inni natomiast dodają go do owsianki albo jogurtu czy też nakładają go na naleśniki i kanapki. Może stanowić także zamiennik dla klasycznego cukru.
Miód wrzosowy – cena
Miód wrzosowy w sklepach jest raczej trudny do zdobycia. Dlatego najlepiej szukać go bezpośrednio u producenta. Koszt takiego wyrobu u pszczelarza to około 60 zł za 1 kg. Trzeba jednak pamiętać, że cena może zmieniać się w czasie.
Miód wrzosowy charakteryzuje się bardzo różnorodnymi właściwościami zdrowotnymi. Z tego powodu warto mieć go w swojej kuchni i sięgnąć po ten miodowy przysmak np. w jesienne czy zimowe wieczory.
źródło: https://www.pszczolamusibyc.pl/