Mirt – jakie ma właściwości, jak stosować?

Mirt – jakie ma właściwości, jak stosować?

Mirt to roślina, którą jeszcze nie tak dawno znała chyba każda kobieta. Obecnie jest rzadziej spotykany, chociaż zwracają na niego uwagę osoby, ceniące sobie naturalne przyprawy i właściwości prozdrowotne mirtu.

Skąd pochodzi mirt, jak wygląda?

Mirt zwyczajny (Myrtus communis L.) pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego, gdzie do tej pory rośnie zarówno w stanie dzikim, jak i w przydomowych ogrodach. Osiąga przy tym wielkość dość dużego krzewu – około 4-5 metrów wysokości. W naszych warunkach zwykle zaleca się uprawiać mirt w doniczce na parapecie lub w donicach ogrodowych, przenoszonych na czas zimowania – nie jest to bowiem roślina mrozoodporna. Z kolei mirt cytrynowy (Backhousia citriodora) pochodzi z Australii, rośnie jednak również w Europie, Afryce, na Bliskich Wschodzie.
Jego największą zaletą są liście, pełne olejków eterycznych, z których to wynika stosowanie mirtu w kuchni czy medycynie tradycyjnej.

Mirt na ślub

Powodem, dla którego mirt był powszechnie znany kobietom, było używanie go jako elementu przybrania wianka ślubnego oraz komunijnego. Co ciekawe, nie jest to zwyczaj charakterystyczny wyłącznie dla Polski. Analogicznie traktuje mirt tradycja angielska i grecka. Mirt miał bowiem symbolizować miłość (wg starożytnych Greków była to roślina przynależna do bogini Afrodyty) oraz pokój i radość (wg tradycji chrześcijańskiej).

Mirt jako przyprawa

Liście mirtu zawierają wiele olejków eterycznych (m. in. myrtenol, linalol, geraniol, neral), nadających mu charakterystycznego, świeżo-żywicznego aromatu (w przypadku mirtu cytrynowego jest on, zgodnie z nazwą, bardzo cytrynowy). W kuchni mirt jako przyprawa stosowany jest najczęściej z mięsami. Szczególnie dobrze komponuje się z wieprzowiną, jagnięciną i baraniną. W krajach, gdzie mirt rośnie w warunkach naturalnych, jest to powszechne i praktykowane od wieków. Nie stanowi również rzadkości dodawanie liści mirtu (zwyczajnego i cytrynowego) do zup, gulaszy, sałatek. Liści mirtu można więc używać analogicznie, jak liści laurowych. Jagody mirtu można również z powodzeniem wykorzystać do przygotowywania ziołowej nalewki.

Właściwości lecznicze mirtu

O stosowaniu mirtu w charakterze leczniczym mówi medycyna tradycyjna grecka, rzymska, egipska czy sumeryjska. Wykorzystywano jego właściwości rozkurczowe i wykrztuśne. Traktowany był także jako środek przeciwbólowy, a okłady z liści mirtu miały przyspieszać gojenie się ran. Dodatkowo mirt był używany również na inne problemy skórne jak trądzik czy łojotok, ale także przeciwko łysieniu. Do takich czynności wykorzystywano maceraty, nalewki, napary czy też świeże liście i jagody.

Czy mirt jest trujący?

Nie, mirt nie jest trujący, wykorzystuje go kuchnia wielu krajów od setek lat. Może powodować reakcje alergiczne u osób uczulonych na jakiś olejek eteryczny. Natomiast mirtu nie powinny przyjmować dzieci poniżej 6 roku życia, kobiety w ciąży i matki karmiące. Warto też wiedzieć, że długotrwałe i regularne przyjmowanie mirtu może powodować zwiększone krwawienie podczas miesiączki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.