Pyłek pszczeli właściwości i działanie

Pyłek pszczeli właściwości i działanie

Miód jest najbardziej popularnym produktem, który otrzymujemy dzięki pszczołom. Jednakże warto poznać również inne, mniej znane, a równie cenne skarby pozyskiwane dzięki intensywnej pracy tych pożytecznych owadów. Zainteresowanie bogactwem darów natury coraz bardziej wzrasta. Wśród pszczelich dobrodziejstw na uwagę zasługuje m.in. pyłek kwiatowy. Warto dowiedzieć się, czym dokładnie jest, jakie ma właściwości i w jaki sposób go stosować.

Co to jest pyłek kwiatowy?

Wśród rozmaitych produktów oferowany przez pszczelarzy można znaleźć również słoiki, w których znajdują się małe kuleczki o nieregularnym kształcie w pomarańczowo-brązowo-bursztynowych kolorach. Jest to pyłek pszczeli, który owady zbierają z pręcików kwiatów. Wybierają najlepsze mikroskopijne ziarenka, które są męskimi komórkami rozrodczymi. Niosą je do ula, po drodze mieszając ze swoimi enzymami i nektarem, by tzw. obnóża umieścić w komórkach plastrów. Pozyskują ten cenny pyłek, by karmić młode, produkować mleczko pszczele i przygotować się do przetrwania okresu niedoboru pokarmu.

Jakie właściwości ma pyłek pszczeli?

Osoby, które szukają prawdziwej bomby składników odżywczych, powinny docenić to naturalne dobro. Pyłek pszczeli ma w swoim składzie ponad 200 substancji chemicznych. Obfituje w białko, zawiera wszystkie potrzebne aminokwasy egzogenne, a także chroniące przed stresem oksydacyjnym i zwalczające wolne rodniki przeciwutleniacze – flawonoidy oraz karotenoidy. Jest też źródłem wielu witamin i pierwiastków mineralnych m.in. potasu, żelaza, magnezu, cynku, miedzi, dzięki którym organizm może prawidłowo funkcjonować. Pełni funkcję wartościowej odżywki, dostarczając takich składników jak: węglowodany, lipidy, kwasy tłuszczowe, enzymy i koenzymy. Bogaty w substancje aktywne działa immunostymulująco, wspierając naturalną odporność, pomaga zwalczać stany zapalne, zapewniając ochronę przed infekcjami. Osłabia działalność bakterii chorobotwórczych. Korzystnie wpływa na wyrównywanie poziomu cholesterolu i prawidłową pracę układu krwionośnego. Reguluje procesy trawienne. Wykazuje również działanie uspokajające, jego spożycie może być pomocne w łagodzeniu napięcia nerwowego.

Pyłek kwiatowy zastosowanie

Pyłek kwiatowy znajduje zastosowanie jako środek, który uzupełnia niedobory witamin i mikroelementów w organizmie. Może być używany profilaktycznie w celu podniesienia odporności lub jako naturalny antybiotyk łagodzący stany chorobowe. Działa antybakteryjnie i antywirusowo, skracając czas infekcji. Doskonale regeneruje organizm, dlatego zalecany jest po przebytych chorobach, a także osobom pracującym fizycznie i sportowcom.
Pyłek dostarcza całą gamę substancji odżywczych, wpływa na przyrost czerwonych krwinek, polecany jest przy leczeniu niedokrwistości. Może być pomocny również dla zmagających się z miażdżycą, nadciśnieniem i chorobami sercowymi. Poprawia też pracę układu trawiennego i ma działanie detoksykujące, dlatego wykorzystuje się go przy oczyszczaniu organizmu, a także dysfunkcjach wątroby i wrzodach jelita grubego. Bywa przydatny także przy zwalczaniu alergii, łagodzeniu kataru siennego. Stanowi również wsparcie przy zapaleniu cewki moczowej i stanach zapalnych gruczołu krokowego. Wykorzystywany jest również w celach kosmetycznych.

Jak prawidłowo spożywać pyłek kwiatowy?

Jak prawidłowo spożywać pyłek kwiatowy?

Stosując pyłek kwiatowy, należy pamiętać o regularności. Dawkę i możliwość przyjmowania tego produktu należy ustalić indywidualnie, szczególnie gdy bierze się leki, cierpi na alergie pokarmowe lub jest się uczulonym na produkty pszczelarskie.
Spożywanie nierozdrobnionych kuleczek jest trudne, dlatego można je sproszkować i dosypywać do musli lub jogurtu. Dobrą opcją jest też rozrobić pyłek pszczeli z wodą, mlekiem lub miodem o letniej temperaturze. Zalecana dzienna dawka to 20-40 gramów podzielona na trzy partie. Suplementacje należy rozpocząć stopniowo od mniejszych porcji, sprawdzając reakcję organizmu.

Pyłek pszczeli a odchudzanie

Zażywanie pyłku kwiatowego może być uzupełnieniem diety. Pszczeli produkt pozytywnie wpływa na procesy trawienne, przyspiesza metabolizm, pomaga zwalczyć niedobory substancji odżywczych i może być stosowany jako wsparcie przy odchudzaniu. Jednak nie jest to złoty środek redukujący nadmierne kilogramy. Żeby schudnąć, trzeba zredukować kalorie, przestawić się na zdrowy jadłospis i regularnie uprawiać aktywności fizyczne.

Czy pyłek pszczeli może się przeterminować?

Prawidłowo przechowywany pyłek kwiatowy jest zdatny do użycia przez około rok. Powinien być zabezpieczony przed światłem, ciepłem oraz wilgocią w odpowiednim pojemniku, by nie utracił swoich właściwości. Przed użyciem należy sprawdzić, czy nie pojawiła się na nim pleśń i czy zachował swoją barwę oraz smak, w innym przypadku nie nadaje się do spożycia.

Pyłek pszczeli czy i jak stosować u dzieci?

Pyłek kwiatowy, tak jak i inne pszczele produkty nie może być spożywany przez niemowlęta. Bezpiecznym okresem, by włączyć go do diety, jest przekroczenie przez dziecko trzeciego roku życia. Maluchy w wieku 3-5 lat mogą mieć podawane do 10 gramów pyłku dziennie, dawka dla dzieci mających 6-12 lat wynosi 15 gramów, starsze mogą przyjmować ok. 20 gramów na dzień. Nowa substancja powinna być wprowadzana stopniowo, przy monitorowaniu reakcji organizmu, dlatego należy zaczynać od jak najmniejszych dawek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *