Ser camembert – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Ser camembert - pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Wśród różnych serów, które dostępne są na rynku, dużą popularnością cieszy się camembert. Ten francuski specjał zdobył uznanie polskich konsumentów dzięki wyjątkowemu smakowi, konsystencji, i uniwersalności – rozmaitym możliwościom podania. Sery tego typu obecnie dostępne są w każdym sklepie spożywczym w wielu rozmaitych smakach. Sprawdź, jakie właściwości ma ten produkt, w jakiej formie go spożywać i czy jest zdrowy.

Co to jest ser camembert?

Ser camembert pochodzi z Normandii z miejscowości Camembert, której zawdzięcza swoją nazwę. Produkowany jest z pasteryzowanego mleka krowiego. Charakteryzuje się tym, że jest kremowy, ma rozpływające się wnętrze, elastyczny miąższ i białą pleśniową skórkę. Jego smak nie jest intensywny, a raczej subtelny w porównaniu do innych pleśniowych serów, a zarazem bogaty w aromaty, w których przenikają się grzybowo-orzechowe nuty. W powstawaniu tego gatunku biorą udział pleśnie Penicillium camemberti i to właśnie im camembert zawdzięcza swój zapach i walory smakowe.

Camembert – wartości odżywcze i witaminy

Jak inne sery, camembert jest źródłem białka, które jest ważnym składnikiem codziennej diety – pełni funkcje budulcowe – tworzy struktury komórkowe, bierze udział w odbudowie tkanek, reguluje hormony, przenosi tlen i inne substancje, a także wspiera odporność. Poza białkiem, którego jest ok. 15-20 g w 100 g produktu, zawiera także 20-30 g tłuszczu, 0,5 g węglowodanów i cukru. W camembercie znajdują się też takie składniki jak wapń, fosfor, selen, witaminy z grupy B i witaminę A, a także pożyteczne bakterie probiotyczne i prebiotyczne, które dostarczane w odpowiedniej ilości do organizmu, wspierają mikroflorę jelitową.

Camembert kcal i indeks glikemiczny

Camembert jest serem tłustym, dlatego spożywać go powinno się w rozsądnej ilości. W 100 g serach zawartych jest ok. 300-350 kcal. W tej ilości produktu w 24 g mieszczą się zarówno tłuszcze nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Indeks glikemiczny sera camembert jest niski – wynosi 27, co znaczy, że nie podnosi gwałtownie poziomu cukru, jego spożycie nie ma znaczącego wpływu na poziom glukozy we krwi i może być włączony do diety osób zmagających się z cukrzycą.

Czy camembert to ser pleśniowy?

Na powierzchni sera camembert rozwijają się białe pleśnie – Penicillium candidum i Penicillium camemberti. Tworzą one ochronną warstwę, która pomaga w jego dojrzewaniu i nadaje mu specyficzne właściwości smakowe. Mogą przypominać delikatny jasny meszek, skórkę o twardszej strukturze, niż jego wnętrze. Pleśnie wpływają na teksturę sera, sprawiają, że jest on miękki i kremowy w środku, dzięki nim ma charakterystyczny smak, aromat i wygląd.

Jak jeść camembert? Pieczony, grillowany, w panierce czy z żurawiną?

Jak jeść camembert? Pieczony, grillowany, w panierce czy z żurawiną?

W zależności od indywidualnych upodobań ser camembert można serwować na wiele różnych sposobów. Doskonale nadaje się jako przekąska. Może być podawany jako jeden ze składników tzw. deski serów w towarzystwie owoców i orzechów, podsuszanych wędlin i pieczywa, idealnie pasuje do wina zarówno białego, jak i czerwonego.
Smak sera camembert dobrze podkreśla żurawina i miód. Jego uniwersalny charakter sprawia, że znakomicie pasuje również do różnego rodzaju sałatek, ale może być jadany też na ciepło po zapieczeniu, zgrillowaniu lub obtoczeniu w panierce i usmażeniu na głębokim tłuszczu. Jeszcze innym pomysłem na zastosowanie camemberta jest dodanie go do rozmaitych dań – zup, makaronów lub risotto.

Czy ser camembert jest zdrowy?

Coraz częściej konsumenci zwracają uwagę na jakość wybieranych produktów. Liczy się prosty, zdrowy skład. W przypadku serów camembert na etykietach widnieją zazwyczaj takie elementy jak: pasteryzowane mleko, chlorek wapnia, sól, kultury mleczarskie, podpuszczka mikrobiologiczna oraz bakterie fermentacji mlekowej. Nie są potrzebne żadne sztuczne dodatki, dlatego ser doceniany jest przez osoby, dla których ważny jest naturalny skład. To zdrowy produkt, który zawiera wartościowe składniki odżywcze, jednak tak jak wszystkie inne tłuste sery, powinien być jedzony z umiarem.

Camembert w ciąży

W Internecie pojawia się masa zapytań, na temat tego, czy można spożywać camembert w ciąży. Sery miękkie, dojrzewające, które nie są poddane obróbce termicznej, nie są wskazane dla kobiet ciężarnych, mogą one zawierać groźną bakterię Listeria monocytogenes. Jednak produkty dostępne na naszych sklepowych półkach powstają na bazie mleka pasteryzowanego, co sprawia, że są pozbawione patogennych mikroorganizmów. Mimo wszystko zdania są podzielone i można znaleźć skrajne zalecenia w tej kwestii, dlatego na czas ciąży można skorzystać z alternatywy i wybierać sery, co do których nie ma wątpliwości dotyczących możliwości spożycia, jak np. cheddar, twaróg, mozzarella, ricotta, feta, czy serki wiejskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *