Jest kremowy, delikatny i puszysty, ma mleczny, lekko słodkawy smak – serek mascarpone to lubiany i chętnie wykorzystywany produkt. Pochodzi z północny Włoch z Lombardii. Najbardziej znanym deserem przygotowywanym na jego bazie jest tiramisu, ale można go wykorzystać do wielu innych dań, również wytrawnych. Sprawdź, co można z niego zrobić i co znajduje się w jego składzie.
Co to jest mascarpone?
Mascarpone to ser typu twarogowego, choć jego konsystencja mocno odbiega od naszego twarogu. Jest koloru kości słoniowej, ma gładką, konsystencję i łatwo się rozsmarowuje. Jego proces powstawania nie jest skomplikowany. Po odwirowaniu mleka, powstałą śmietankę w odpowiedniej temperaturze miesza się ze substancją zakwaszającą, czyli kwasem cytrynowym lub octowym. Następnie od zgęstniałej masy odlewa się serwatkę. Dojrzewający przez dobę ser pozostawia się w temperaturze około 8-10 stopni Celsjusza i co jakiś czas obraca, odsączając uwalniający się płyn. Produkt najlepiej smakuje świeży, dlatego wiele osób decyduje się zrobić domowe mascarpone.
Jaki skład ma serek mascarpone?
Tradycyjny serek mascarpone składa się z dobrej jakości śmietanki z mleka krowiego i soku z cytryny. Na etykietach gotowych sklepowych produktów można przeczytać, że do produkcji używa się pasteryzowanej śmietanki, regulatora kwasowości – kwasu cytrynowego. W ostatnich latach serki typu włoskiego cieszą się coraz większym uznaniem i nic dziwnego, mają dobry, krótki skład, są warte polecenia.
Mascarpone — właściwości odżywcze
Mascarpone to tłusty ser. W jego składzie około 80% stanowi tłuszcz, dlatego produkt powinno spożywać się w rozsądnej ilości. Kwasy tłuszczowe nasycone odkładają się w organizmie, mogą prowadzić do otyłości i chorób związanych ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu.
Jak we wszystkich serach wytwarzanych ze śmietany i mleka, również w mascarpone obecny jest wapń. Składnik ten pełni funkcje budulcowe w kościach, zębach i naczyniach krwionośnych, włosach i paznokciach. Jego rolą jest również aktywacja wielu enzymów w procesie krzepnięcia krwi, regulacja układu nerwowego. Bierze udział także przy regulowaniu hormonów i jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni.
Poza wapniem serek mascarpone zawiera też witaminę A, która wspiera system immunologiczny, jest potrzebna, by dobrze widzieć i mieć zdrową skórę. Obecna w produkcie witamina B12 odpowiedzialna jest za procesy metaboliczne, wytwarzanie czerwonych krwinek i kwasów nukleinowych, wspiera syntezę neuroprzekaźników m.in. serotoniny.
Co zrobić z mascarpone?
Serek mascarpone jest chętnie wykorzystywany w kuchni do tworzenia rozmaitych deserów, ponieważ ma lekko słodki posmak. Jego konsystencja sprawdza się w przygotowywaniu różnego rodzaju kremów, które można dodać do ciast i tortów. Znajduje zastosowanie także jako składnik potraw wytrawnych. Dodawany jest do risotto, można przyrządzić przy jego użyciu rozmaite sosy do makaronów i innych dań. Wzbogaca się nim zupy. Jest też składnikiem past na kanapki. Niektórzy wykorzystują go jako alternatywę dla masła i smarują nim pieczywo.
Mascarpone bez laktozy?
Tradycyjny mascarpone pochodzi z mleka krowiego, a więc zawiera laktozę. Osoby, które mają nietolerancję na ten składnik, mogą kupić serek bez laktozy. Produkcja wyrobów bezlaktozowych regulowana jest przez przepisy krajowe oraz unijne. Smak takich serków nie różni się od tych standardowych. Warto jest wiedzieć, że osoby, które nie cierpią na alergię pokarmowe, nadużywając spożywanie wariantów bez laktozy, mogą przyczynić się do rozleniwienia swojego układu enzymatycznego, dlatego nie jest to zalecane.
Mascarpone. Ile ma kcal, jaki indeks glikemiczny?
Mascarpone, jak było wspomniane wyżej, to tłusty ser. W jego 100 g jest około 440 kcal. Dla porównania taka sama gramatura twarogu białego półtłustego to 135 kcal. Poza tłuszczem, który zajmuje aż 44,5 g, w mascarpone jest również białko 4,6 g i węglowodany. Indeks glikemiczny wynosi 35, więc jest dość niski. Z racji ilości tłuszczu i niskiego indeksu, serek mascarpone polecany jest na diecie ketogenicznej.
Cena mascarpone, gdzie kupić?
Ser mascarpone obecnie dostępny jest praktycznie w każdym większym markecie, jak i również w mniejszych sklepach w działach z nabiałem. Można go kupić najczęściej w opakowaniach 250 lub 500 gramowych. Cena mascarpone może się zmieniać, co jest związane z inflacją. Obecnie koszt małego produktu to około 6-10 zł. Poza standardową wersją coraz częściej pojawiają się również warianty smakowe m.in. malinowe, czekoladowe i karmelowe.
Jak zrobić domowe mascarpone
Ser najlepiej smakuje świeży, dlatego wiele osób zastanawia się, jak zrobić domowe mascarpone. Nieskomplikowana procedura i dostęp do składników pozwala na zrobienie swojego serka samodzielnie. Wystarczy przygotować 1 litr śmietany 36% i 2 łyżki soku z cytryny. Będą też potrzebne garnki, miska, termometr, podwójnie złożona gaza lub specjalna chusta serowarska oraz sitko.
Śmietankę należy podgrzewać w kąpieli wodnej w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Następnie dodaje się sok z cytryny i miesza do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawia się ją pod przykryciem do ostygnięcia. Sitko wyłożone chustą umieszcza się na misce i wlewa do niego wystudzoną masę, by ta ociekała. Rogi chusty należy związać u góry lub przykryć śmietankę pokrywką i odłożyć do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie nadmiar płynów zostanie odsączony, serek przekłada się do słoika lub dowolnego pojemnika, można go spożywać do siedmiu dni.