Na sklepowych półkach można odnaleźć rozmaite rodzaje soli. Szczególnie sklepy ze zdrową żywością słyną z szerokiej oferty tych mniej popularnych rodzajów. Poszczególne gatunki różnią się między sobą wyglądem, smakiem, pochodzeniem i składem. Przy przeglądaniu asortymentu sól himalajska jest tą, która przyciąga wzrok nietypowym kolorem – skąd się on wziął? Czy jest zdrowsza od powszechnie używanej soli kuchennej? Jakie ma właściwości i czy warto ją stosować? Podpowiadamy!
Co to jest sól himalajska? Skąd pochodzi?
Sól himalajska to sól kuchenna, która charakteryzuje się różowym odcieniem. Wydobywana jest z Gór Słonych w północnym Pakistanie około 300 km od Himalajów. Powstała w skutek wysychania oceanu Tetydy w okresie prekambru. Od wieków pozyskuje się ją w ten sam sposób – ręcznie przy użyciu specjalnych wiertarek, kilofów i prochu strzelniczego.
Dlaczego sól himalajska jest różowa?
Wiele osób zwraca uwagę na atrakcyjny, różowy kolor soli himalajskiej. Za jej odcień odpowiedzialne są składniki mineralne, a konkretnie tlenek żelaza. Poza nim i chlorkiem sodu sól zawiera wapń, magnez, potas, jod i cynk. Ciekawe zabarwienie jest jednym z powodów wykorzystania skałek o rozmaitych kształtach do tworzenia elementów ozdobnych jak np. lampy, płytki ścienne, czy świeczniki.
Sól himalajska – właściwości
Jako właściwości soli himalajskiej można wymienić te same cechy, co w przypadku wszystkich innych soli – jej odpowiednia ilość reguluje ciśnienie krwi, ponadto odpowiada za gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu. Utrzymując wyrównany poziom stężenia jonów sodowych oraz potasowych, zachowujemy prawidłową pracę układu nerwowego i sprawne działanie mięśni.
Sól himalajska, na co pomaga? Czy sól himalajska jest zdrowa?
Zawarty w soli sód jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak jego nadmierna ilość niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie, dlatego spożywając ten produkt, należy zachować umiar. Sól nie może być stosowana jako źródło zdrowych mikroelementów, by uzupełniać ich niedobory w diecie.
Odmiana himalajska sprawdza się nie tylko w kuchni, ale też znajduje zastosowanie w zabiegach kosmetycznych. Może być używana do różnego rodzaju peelingów, by złuszczać obumarły naskórek, usuwać cellulit, zwiększać napięcie skóry i ujędrniać ją. Dodawana jest również do relaksujących kąpieli. Wykorzystywana jest także jako środek wspomagający leczenie układu oddechowego, a także do płukania jamy ustnej oraz gardła.
Sól himalajska a zwykła
Po sól himalajską można sięgać zamiennie ze zwykłą solą kuchenną. Różnią się one delikatnie pod względem smakowym. Inaczej wyglądają, mają inną grubość i kolor. Sól himalajska jest dużo droższa od soli kuchennej. Nie jest oczyszczana chemicznie i przetwarzana. Ponadto zwykła polska sól jest jodowana, by uzupełnić niedobory tego składnika w diecie. Jod jest niezbędny dla prawidłowej pracy tarczycy i odpowiedniej produkcji hormonów.
Według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia WHO dzienny limit spożywanej soli, niezależnie od jej rodzaju, dla osoby dorosłej nie powinien przekroczyć 5 g.
Sól himalajska, morska czy kłodawska?
Osoby, które zwracają uwagę na to, co spożywają, zastanawiają się, który wybór będzie najkorzystniejszy dla zdrowia – sól himalajska, morska czy kłodawska? Sól himalajska z racji pochodzenia i metod wydobycia uznawana jest za najbardziej naturalną i czystą. W jej składzie nie ma środków przeciwzbrylających. Sól wydobywana w Kłodawie ma największą zawartość jodu wśród wszystkich produktów tego typu, również jest nierafinowana. Sól morska różni się od pozostałych sposobem pozyskania – powstaje przez odparowanie wody morskiej. Odznacza się obniżoną zawartością sodu przy podwyższonej wartości pierwiastków i składników mineralnych. Ma najintensywniejszy smak, dlatego można używać jej w mniejszej ilości. Produkty mogą być stosowane zamiennie. Ich wybór zależny jest od osobistych preferencji.
Sól himalajska zastosowanie
Sól himalajska znajduje zastosowanie w kuchni jak każda inna sól do przyrządzania i przyprawiania rozmaitych potraw. Można przy jej pomocy zrobić m.in. ogórki małosolne i kiszone. Bywa wykorzystywana również w roztworze z wodą jako środek do dezynfekcji gardła przy infekcjach, a także przy inhalacjach. Wykazując właściwości antybakteryjne, jest używana do zwalczania stanów zapalnych skóry i łagodzenia skutków ukąszeń.
Sól himalajska na zatoki
Jeszcze jednym sposobem na wykorzystanie soli himalajskiej jest leczenie zatok. Przy pomocy wspomnianego produktu można łagodzić uczucie silnego dyskomfortu związanego z tą przypadłością. Wystarczy zagotować 2 litry wody i wlać ją do miski. Rozpuścić w niej 2 łyżki soli himalajskiej, pochylić się nad miską z głową nakrytą ręcznikiem i przez kilka minut wdychać unoszące się opary. To doskonała forma na oczyszczenie zatok i nawilżenie śluzówki. Ulgę w schorzeniach związanych z zatkanymi zatokami może przynieść również robienie płukanek z roztworu wody z solą.